Д-р Гергана Юлиянова Николова-Спасова е родена в Русе и е потомствен лекар. Дядо й д-р Георги Николов, вече покойник, е бивш дългогодишен директор на Окръжна болница /днес УМБАЛ „Канев“/, баща й д-р Юлиян Георгиев, също покойник, е бил завеждащ родилно отделение, а майка й д-р Евдокия Николова е известен дерматолог.
Д-р Николова завършва медицина във ВМИ-Пловдив и започва работа в отделение Очни болести в МБАЛ-Русе, а по-късно придобива специалност по очни болести. Тя е поредният специалист, който открива кабинет в Медицински център 1 на ул.“Борисова“36. Кабинетът на младата лекарка със задълбочена подготовка е оборудван със съвременна техника за диагностициране и лечение на различни заболявания, свързани със зрението.
Темата, която обсъждаме с д-р Николова, е развитието и лечението на особено актуалния през пролетта алергичен конюнктивит.

- Д-р Николова, конюнктивитът е едно от типичните очни заболявания през пролетта, с какво се характеризира той?
- Конюнктивитът е възпаление на конюнктивата - тънката прозрачна тъкан, покриваща бялата част на окото и вътрешната част на клепачите. Най-често причината е бактериална, вирусна инфекция, алергична реакция, а в някои случаи - чуждо тяло в окото.
- В сезона на полените се увеличава броят на алергичните реакции, в каква степен това важи и за конюнктивита?
- Пролетта е сезонът, през който цъфтящите дървета и треви са дразнител и причина за редица здравословни проблеми. Неприятните усещания започват от ранна пролет - месеците март и април и могат да продължат цяло лято, а понякога и до късна есен.
Алергичните реакции към полени са почти с еднакъв процент за белия дроб, носа и за очите
В много случаи се наблюдава едновременно засягане.
- Какви са симптомите на алергичния конюнктивит и  как може да бъде различен от обикновения?
- Симптоми като зачервяване, подуване и сърбеж на очите често са показател за алергично възпаление, известно още като алергичен конюнктивит. 
Алергичният конюнктивит често се бърка със Синдрома на сухо око, механични или токсични конюнктивити, блефарит, хронични инфекции на окото. Често зад зачервени очи се крие нещо по-сериозно, така че е необходимо при наличие на гореизложената симптоматика да се посети офталмолог.
- Застрашено ли е зрението?
- Алергичният конюнктивит рядко застрашава зрението. Съществува ефективно лечение за намаляване и премахване на дискомфорта, причинен от него. При някои редки видове алергени зрението може да бъде засегнато. Това се случва, когато в процесът е въвлечена роговицата на окото, т.нар. кератоконюнктивит. Такъв пример е атопичният /необичайния/ кератоконюнктивит. Среща се по-често при мъже между 30-50-годишна възраст. Често се открива фамилна обремененост с астма, уртикария и поленова алергия. 
Пациентите са имали атопичен дерматит или екзема в детството, като очните симптоми се развиват по-късно в живота
Атопичният кератоконюнктивит се характеризира с интензивен двустранен сърбеж на кожата на клепачите, периорбиталната зона и конюнктивите. Сълзене, парене, фотофобия, замъглено зрение и гъст лепкав, точещ се секрет, са също част от симптомите. 
- Опишете по-подробно алергичния конюнктивит
- Алергичните конюнктивити (АК) са група заболявания, засягащи очната повърхност, най-често асоциирани с тип 1 хиперреактивност.
Алергията представлява хиперсензитивна реакция спрямо вещества-алергени, които се приемат от него като вредни, дори да не са такива. Според Световната здравна организация през последните 20 години се наблюдава не само рязко увеличаване на алергиите, но и поява на алергиите реакции в по-късна възраст. Около 45% от хората в света имат някакъв вид алергия, а у 20% тя протича с очно засягане. 
Проявата на алергична реакция е признак на излязла от контрол имунна система
атакуваща алергени, които по принцип не са вредни.
При АК главна роля играят специализирани защитни клетки, наречени мастоцити. След контакта си с алергена те отделят значително количество възпалителни вещества, например хистамин. Тези вещества разширяват кръвоносните съдове и това позволява през тях да премине по-голямо количество кръв. Конюнктивата се зачервяване и подува, а функционирането й се нарушава.
- Има ли алергичният конюнктивит подвидове?
- Алергичният конюнктивит може да бъде разделен на 5 основни подкатегории.
Сезонният алергичен конюнктивит (SAC) и целогодишният алергичен конюнктивит (PAC) обикновено се обединяват.
Пролетният кератоконюнктивит (VKC), атопичният кератоконюнктивит (AKC) и папиларният конюнктивит (GPC) са останалите подтипове на алергичния конюнктивит.
Ранната диагноза и лечение помагат за предотвратяване на редките усложнения, които могат да възникнат от това  заболяване.
- Да се спрем по-подробно на сезонния алергичен конюнктивит.
- Сезонният алергичен конюнктивит (SAC) е форма на алергия на очите, която обикновено причинява леки, но по-устойчиви симптоми, провокирани от сезонен прашец.
Сезонните алергени са провокирани от дървесни полени през пролетта, тревни полени през лятото и плевелни полени в края на лятото и есента
въпреки че има някои различия в зависимост от географското местоположение.
Но има и целогодишен алергичен конюнктивит - той е лека хронична форма на алергичен конюнктивит, свързан  целогодишно с околната среда. Обуславя се от алергени в закрити помещения, акари, плесени. 
Съществуват редица начини за лечение на симптомите на алергичен конюнктивит. 
- Как се проявява алергичният конюнктивит - има ли признаци, които го предшестват?
- Симптомите се появяват в резултат на освобождаване на хистамин и други активни вещества от мастоцитите, което стимулира дилатация на кръвоносните съдове, дразнене на нервни окончания и оттам увеличаването секрецията на сълзи. Патогномоничен симптом на очното алергично възпаление е сърбежът - при липса на такъв диагнозата алергичен конюнктивит е малко вероятна. 
Зачервяването на окото е чест симптом. При алергичните конюнктивити то е повърхностно, розово и рядко силно изявено. Наситено червеният цвят е по-характерен за тежките увеити и ендофталмити. Наличието на секрет при алергичните конюнктивити е резултат от трансудация, ексудация и навлизане на клетки в субконюнктивалното пространство. Секретът обикновено е бистър, воднист. Плътният лепкав и гноевиден секрет е характерен за бактериалния конюнктивит. Полупрозрачният лепкав мукозен секрет се среща при синдрома на сухото око. 
Основен и предшестващ симптом е сърбежът в и около очите
Най-често едновременно с АК възниква и ринит с кашляне и кихане.
- Какъв е рискът, ако това заболяване не се лекува?
- Необходимо е навременно диагностициране, за да се предотврати разпространението на заболяването. Много от причините за конюнктивита може да се излекуват бързо и успешно с антибиотици, но всеки отделен вид трябва да бъде третиран по различен начин.
При лека форма на протичане на АК риск почти не съществува, рядко при запуснати случаи може да се стигне до засягане на други структури в окото. Достатъчно е елиминиране на алергена, прилагане на студени компреси и "изкуствени сълзи". Има риск при по-тежките форми, както споменах по-горе, тогава има реална опасност за зрението - засяга се роговицата, която се характеризира с прозрачност, огледалност и гладкост. Тя има защитна функция, пропуска, пречупва и отразява слънчевите лъчи. Роговицата участва и в диоптричния апарат на окото с пречупвателна сила около 45 диоптъра. Когато бъде засегната има опасност за зрението. 
- Какъв съвет можете да дадете на хора с целогодишен алергичен конюнктивит, как да се грижат за очите си?
- Избягвайте триене на очите. Ако сърбежът е досаден, използвайте изкуствени сълзи, студен компрес или капки за очи - антихистамини. 
Избягвайте излагането в среда с полени, когато е възможно; 
ограничете използването на климатична инсталация и дръжте колата и дома със затворени прозорци по време на пиковите за алергиите сезони
Хората с целогодишен алергичен конюнктивит трябва да се консултират с алерголог за определяне на алергените, отговорни за техните симптоми (например, прах, акари, домашни любимци и др.) В основата на дългосрочното лечение на алергичните очни възпаления е откриването на причината за алергичната  реакция.
- Можете ли да посочите най-масовите алергени?
- Някои от най-често срещаните алергени, които стимулират възпалителния процес, са прах, полени, плесени, амброзия, домашни любимци, използването на козметика, замърсители на въздуха, пушек и дори консерванти в капките за очи. Понякога откриването на алергена може да бъде сложно, но е от изключително важно значение при лечението на алергичен конюнктивит.
- В интернет непрекъснато се леят съвети за алтернативни лечения на какви ли не заболявания и доста често това се прави от хора с претенции, но с ниска компетентност. Какво бихте препоръчали за подпомагаща домашна терапия?
- Домашното лечение на алергичния конюнктивит включва използването на студени компреси и очни капки за промиване на очите. Тъй като 
контактните лещи могат допълнително да изострят симптомите на очните алергии
премахването им и носенето на очила по време на обострения алергичен конюнктивит може да спомогне за по-бързо излекуване. Очите не трябва да се търкат, тъй като това ще предотврати по-нататъшно отделяне на имунни клетки, които водят до повече симптоми, такива като сърбеж. Вместо това могат да се използват студени компреси за облекчение. Но трябва добре да се запомни - самолечението с билки, капки, които не са изписани от лекар, е опасно.
- Как можем да се предпазим от алергичен конюнктивит?
- Преди да говорим за превенцията, се връщам отново към основната препоръка - добре е на първо място след установяване на алергена, предизвикващ проблема, той да бъде изолиран, което обаче не винаги е възможно. Ефикасна предпазна мярка е поддържането на добра лична хигиена.

Медицински център 1 - универсалната
поликлиника в центъра на Русе

Разположеният в самия център на Русе Медицински център 1 припокрива замисъла на здравното заведение, чийто наследник е. Разположеният в бившата Втора поликлиника на ул.“Борисова“36 център наистина е универсална поликлиника, която разполага със специализирани кабинети по акушерство и гинекология, хирургия, гастроентерология, неврология, кардиология, ендокринология, кожни и венерически болести, психиатрия, офталмология, УНГ, урология и клинична лаборатория.
Освен това има лекарска комисия за издаване на болнични листи за временна неработоспособност, изготвяне на протоколи за ТЕЛК, за Социални грижи и за Бюрото по труда.