Община Смолян постави в града символите на Възкресение Христово по повод предстоящите светли празници. С великденски мотиви е украсена цветната табела „Смолян“, както и пешеходната зона на Стария център и площад „Свобода“.
Великденските яйца са нарисувани от художници от Художествената галерия в града.
Във Великденския културен календар са включени редица прояви на училища и детски градини. Народното читалище (НЧ) „Кирил Маджаров 1866“ – кв. Устово, обяви конкурс за най-добра рисунка на тема „Великден” и най-красиво великденско яйце. В Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ се провежда ателие „Великден в музея“ – Яйчице си оцвети и Великден посрещни“, а Регионална библиотека „Николай Вранчев“ отвори Детска работилница за изработване на великденска украса. В днешния ден се състои и фестивалът „Талантите на Смолян“, а в село Широка лъка от НЧ „Екзарх Стефан 1872“ пресъздават обичаят „Лазарки“.
На 29 април в Клуба на дейците на културата предстои традиционната Великденска изложба на художниците от Смолян „Пролет 24", а в Обединения детски комплекс – Великденски благотворителен мобилен базар, организиран от клуб „Милосърдие“. На 2 май НЧ „Светлина 1925“-с. Момчиловци, ще проведе съвместна инициатива с децата от Детска градина „Изворче“ в селото – „Великден в музея-Момчиловци“. На 9 май в НЧ „Балкански просветител 1871“ – квартал Райково ще има „Борба с яйца в двора на читалището“, а на 9 май НЧ „Кирил Маджаров 1866“ – кв. Устово ще направи своя празничен Великденски концерт „Цветове“ с участието на читалищни състави.