Самодейци от осем общини от областите Благоевград, София и Перник, се представят във фолклорния фестивал "С песните на Гюрга Пинджурова". 
Проявата е на откритата сцена пред читалището, носещо името на голямата народна изпълнителка, в пограничния град. 
Фестивалът е по инициатива и с подкрепата на кмета на Трън Цветислава Цветкова. Събитието започна с поднасяне на цветя на паметника на Гюрга Пинджурова в центъра на Трън.
"Макар и малък, градът ни има достатъчно поводи за гордост - Ждрелото на река Ерма, Бусинската керамика, скалната черква "Св. Петка". Несъмнено най-голямото богатство винаги са били хората. Такъв човек е и забележителната певица, в чест на която сме се събрали днес - Гюрга Пинджурова, наричана от своите съвременници с обич Гуга. Със своите песни тя се превръща в изразител на духовността, радостта и тревогите на трънчани", каза Цветкова.  
Сред гостите на празника бе и народният представител от ГЕРБ/СДС Георг Георгиев. Той заяви, че фестивалът е емблематичен за Трън и се провежда за осма поредна година.
"Тук е събран колоритът и красотата не само на Пернишка, но и на още две други области. Това, което правят нашите фолклорни ансамбли, е наистина красиво и забележително. Смятам, че трябва да има по-голяма популярност и повече хора да идват тук, за да го виждат", заяви Георгиев.По думите му работата на народните избраници в отделните региони е свързана с това те да са гласа на населените места, които представляват, популяризирайки подобни инициативи", заяви Георгиев.
В близо петчасовата програма на фестивала "С песните на Гюрга Пинджурова" днес се изявяват 250 самодейци от певчески и танцови формации към читалища, клубове и неправителствени организации. Събитието ще завърши със специален концерт-спектакъл с участието на ансамбъл "Граово" с художествен ръководител Александър Нецов. Свои изпълнения ще поднесе и народната певица Димана Боянова - солистка на ансамбъл "Пирин". 
Всички участници ще получат грамоти и награди. 
Тази година се навършиха 129 години от рождението на именитата народна певица Гюрга Пинджурова. Родена на 18 април 1895 г. в семейство на трънски майстор зидар, тя завършва първия випуск на Държавното музикално училище и курс за оперно пеене в Пражката консерватория. По-късно тя се завръща у нас, където продължава музикалната си кариера.  
Преди пет години трънчани издигнаха паметник на именитата си съгражданка.