Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) към президента ще заседава в понеделник за корупцията по високите етажи на властта след поредицата имотни скандали.

Държавният глава Румен Радев свали доверието си от председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев като не го покани на заседанието да изнесе доклад.

Миналата седмица той призова да се отиде "по-надълбоко" и случаят да не приключи само с оставки.

Още в началото на аферата "Апартаментгейт” Радев каза, че законът, по който работи антикорупционната комисия, е "беззъб" и прогнозира, че тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще бъде оневинен.

Заради разкрития, че представители на управляващата партия са си купили апартаменти на по-ниски от пазарните цени, оставки подадоха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов, а зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и директорът на Националното следствие Борислав Сарафов излязоха в отпуск, докато тече проверка на имотното им състояние.

След като свали доверието си от Пламен Георгиев обаче, президентът е изправен пред нов казус – с поканения вместо Георгиев на заседанието на КСНС негов заместник Антон Славчев.

По данни на разследващия сайт "Биволъ" Славчев не е декларирал пълната цена на апартаменти и на остъклена тераса от 244 кв. м.