Една от шестте храбри жени, които преди малко повече от 30 години организираха първите граждански протести срещу хлорните обгазявания, празнува забележителен 80-годишен рожден ден. Вчера, ден след като Цонка Букурова отбеляза празника с близките си, тя отново приемаше поздравления. Този път това стана в Австрийската библиотека на международно дружество „Елиас Канети“, което бе сред организаторите преди година в Русе и София на изложби за първите родни протести. 
Благодарни сме ви за гласа, който издигнахте, за очите, които отворихте, като така положихте основата на гражданското общество в България, каза председателят на дружество „Канети“ проф.Пенка Ангелова.
В празника се включи и д-р Веселина Антонова, една от създателките на филма „Шест жени“, посветен на смелите съмишленички от „Паркстрой“.
Ние разказваме за това, което вие и останалите ви пет колежки и съмишленички от „Паркстрой“ направихте, каза Ренета Рошкева от Историческия музей, която също дойде с букет за Букурова.
Още три участнички в групата на шестте поздравиха русенката - Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова. 
Много е жалко, че не се говори никъде за това, че именно в Русе се роди нашето гражданско общество, каза Цонка Букурова. А ако не беше Русе, предизвикал създаването на Комитета за спасение на града в София, сега щяхме да бъдем втора Северна Корея, добави тя. След това разказа спомени за подготовката на първите протести, за 700-те русенци, добили смелост и излезли на централния площад през есента на 1987 г. и за други около 300, които в следващите няколко дни са дошли в „Паркстрой“, за да заявят желанието си да се включат в митингите и шествията.