Зам.-министърът на здравеозването Бойко Пенков лично ще провери идната седмица изнесените през последните дни в медиите данни за злоупотреби в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе. Ако се окаже, че злонамерени служители са разпространявали неверни слухове, ще им се потърси отговорност за накърняване имиджа на спешната помощ. Това съобщи вчера новоназначеният директор на ЦСМП д-р Иванка Маринова при встъпването си в длъжност.
Паралелно с това вървят две финансови проверки - от здравното министерство и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Очаква се те да приключат до края на месеца. 

Мисля, че състоянието на Центъра е добро, но заради изнесените през последните дни различни твърдения е най-добре да се прегледат всички документи, да се разграничи истината от лъжите и да започнем начисто, посочи д-р Маринова.
Тя пристигна на работното си място около 8.30 часа и необезпокоявана от никого влезе в залата за персонала в сградата в „Дружба 3“, където бе посрещната с цветя и поздравления. 
Длъжността директор на Спешна помощ не е изборна, а конкурсна. На конкурс се допускат всички, които отговарят на необходимите условия. Пред петчленната комисия се доказват познания по закони, правилници, наредби, реакции при различни ситуации и най-вече екипна работа. Печели този, който е по-добре подготвен, независимо дали е от Русе или от някой друг град в страната. Така че просто имате късмет, че това съм аз, защото с много от вас се познаваме от много години, каза пред събралите се медици и шофьори на линейки д-р Маринова.
След срещата тя седна зад бюрото си и потърси пуснатите 44 заявления за напускане на 27 фелдшери и 17 шофьори. Оказа се, че във вторник в късния следобед, след като новият директор е получил назначението си от здравното министерство, те са заведени в електронния регистър на ЦСМП от медицинския секретар на центъра Анюта Балевска.
Още вчера осем от предизвестията бяха оттеглени и това се прие като знак, че играта на нерви в Спешна помощ върви към приключване. Тя започна на 7 март с протести на поддръжниците на временния директор д-р Недка Дикова срещу проведения на 26 февруари конкурс и стигна кулминацията си във вторник, когато бе обявено, че 50 души или 30% от състава на ЦСМП са решили да напуснат. Очаква се още медици и шофьори да анулират заявленията си, както и да има такива, които наистина ще си тръгнат.
В същото време служители, подали молбите си, продължават да настояват за промяна. Те искат техни представители да участват в започналите проверки, за да се види какво точно се проверява, и твърдят, че намеренията им да напуснат не са спекулация. Шофьорът на линейка Владимир Димитров например получава чисто 750 лева с трудовия си стаж от 11 години и нощните дежурства. Казва, че от сутринта е бил на няколко адреса и в 14 часа още нито е обядвал, нито е пил кафе.
„Аз заставам зад целия колектив, който каквото реши, трябва да седнем, да направим някакви общи искания с тях и да преценим какво се случва оттук нататък. Аз съм категоричен, че ако няма промяна, със сигурност ще напусна. Тук не е борбата за личности, тук е борбата да няма злоупотреби в службата, за да може службата да се развива и пациентите да бъдат обслужвани на едно по-добро ниво“, обобщи Владимир Димитров.
Не е ясно какво ще стане с досегашния директор д-р Недка Дикова, която от вторник е в болнични и не е била в министерството за получаване на заповедта за прекратяване на правомощията й като временно изпълняващ поста директор на ЦСМП до конкурс.
На събирането на колектива д-р Маринова коментира издигнатите по време на протестите искания. 
Преминаването на седемчасов работен ден е въпрос на процедура със съответните институции и вероятно скоро ще бъде въведен и в ЦСМП. Повишаване на заплатите зависи от Министерството на здравеопазването и срокът това да се случи също не е дълъг, подобряването на условията за труд отново са в ръцете на министерството, посочи новият директор и добави, че ЦСМП е включен в инвестиционен проект „Подкрепа за развитието на спешната помощ“. Първата придобивка от него ще бъдат нови линейки, които се чакат всеки момент.
Въпросът с агресията срещу наши служители зависи изцяло от нас. Ако диспечерите повишават тон на пациентите, това рефлектира върху екипа, който отива на адреса. Затова всички трябва да работим спокойно, а това става с дисциплина и аз ще държа на нея с всички законови средства, каза д-р Маринова и призова всички да бъдат толерантни към пациентите.