Вече са свършили билетите за три от концертите на тазгодишното 59-о издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", стана ясно вчера. Първи бе разпродаден концертът за откриването на фестивала на 15 март - то е поверено на музикантите от оркестъра на Русенската опера. Под палката на един от най-търсените в момента български диригенти, Йордан Камджалов, те ще изпълнят Петата симфония на Густав Малер. 
Билетите за старта на Мартенските са се изчерпали дори преди да започне официалната продажба. Това е станало възможно, тъй като те са се продавали на касата на операта, където русенци са можели да си ги купят доста преди да отвори специалното гише за фестивала. 
За многобройните меломани, желаещи да чуят Пета симфония на Малер, остава слабото утешение, че като не успеят да направят това в Доходното на 15 март, имат още два шанса. Същата програма русенските музиканти под ръководството на Камджалов ще изпълнят на 16 март във Фестивалния комплекс във Варна, а на 17 март - в зала "България" в София. 
Тези обаче, които не са успели да се снабдят с билети за четиримата атрактивни и много чаровни младежи от саксофонния квартет "Сигнум", нямат "резервен вариант". Само за няколко дни билетите за концерта на саксофонистите и литовския пианист Лукас Генюшас на 18 март вече са изчерпани. Трудно може да се каже на какво се дължи този интерес. Със сигурност си е истинска провокация да се чуят класически творби като "Шехерезада" на Римски-Корсаков и "Рапсодия в синьо" на Гершуин в интерпретация на саксофони. Немският квартет гостува на русенския фестивал вече за четвърти път, като през 2016 г. свириха премиерно в България. 
От вчера вече няма билети и за закриването на фестивала. Новината не е изненадваща - освен че като правило стартът и финалът на фестивала привличат като магнит не само ценители, но и хора, които обичат да се смесят с "интелектуалния елит", концертът на 31 март има и друг фокус. Фестивалният оркестър под диригентството на Емил Табаков традиционно привлича вниманието на русенци, които с удоволствие се радват на таланта на възпитаници на русенското Музикално училище. 
На изчерпване са и билетите за 21 март - тогава ансамбъл "Софийски солисти" ще свирят заедно с виртуоза Минчо Минчев, сина му Николай Минчев, акордеониста Красимир Щерев и китариста Георги Василев. 
Междувременно вчера стана ясно, че от програмата отпада концертът "Фойерверк" на Мариета Петкова, който трябваше да се състои на 17 март от 11 ч. Причината е заболяване на пианистката. До 17 март хората, които са си купили билети, могат да ги върнат (с касовата бележка) или да ги презаверят за друг концерт.