От 1 януари 2019 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 22,40 лева. Промяната следва от новия размер на минималния месечен осигурителен доход - 560 лв. и на максималния месечен осигурителен доход - 3000 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 280 лв. и не повече от 3000 лв. месечно. 
 Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари.
До 15 март предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2018 г. доходи на физически лица извън тези по трудово правоотношение, са длъжни да представят в НАП справка по образец за тези доходи. В офиса на НАП в Русе вече са получени 1 291 справки, а през изминалата 2018 г. са били приети общо 6 328 от тях.