Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" разглежда проект на инвестиционен план за изграждане на частно летище в рамките на София. Ако генералният план отговаря на изискванията на закона, проектът ще бъде одобрен и ще започне строителството.

Това каза транспортният министър Росен Желязков, цитиран от пресцентъра на ведомството, в отговор на заканата на депутати от БСП да внесат сигнал в Европейската комисия (ЕК) за концесията на летище София, тъй като имало намеса на държавата и предоставяне на държавна помощ. Според левицата в договора е посочено, че в радиус на 100 километра от столичното летище никой друг концесионер няма право да изгражда летище, което давало предимство на бъдещия концесионер.

Министърът обясни, че в процедурата е заложен ангажимент на държавата да не изгражда или предоставя на концесия друго държавно летище. Това обаче не означавало, че е заложено ограничение за изграждането на летища с частни инвестиции.

Желязков обясни още, че ако в периода на експлоатация на аерогарата се установи нужда от нови територии за летището предвид изграждането на нови писти и съоръжения, държавата ще може да съдейства за отчуждаването на терени и приобщаването им към концесионната площ, но без да заплаща за тях.