Д-р Пламена Огнянова е завършила Mедицинския университет в Пловдив през 2005 година. Веднага след това започва работа като лекар контрольор в РЗОК Шумен, а впоследствие работи като служител в центровете за спешна помощ в Шумен и Русе, като едновременно с това провежда специализацията си по ушно, носно, гърлени болести. От 2013 година оториноларингологът д-р Огнянова е назначена за лекар ординатор в отделение „Уши, нос, гърло“ към УМБАЛ „Канев“, а година по-късно преминава курс по тимпанометрия. В момента работи в кабинет в Стоматологията като специалист по ушно, носно, гърлени болести към Здравната каса и дава дежурства в Спешно приемно отделение в болница „Канев“.

- Д-р Огнянова, усилено се говори, че този месец в Русе се очаква грипът да настъпи. Обикновено той започва с ангина и остра хрема. Какви са вашите наблюдения за тези две заболявания и какви възрастови групи засягат те?
- Действително ангината често е признак за грипно заболяване. Тя може да се развие като самостоятелно заболяване и да се яви като симптом на различни първични заболявания. Инфекциите на орофаринкса са най-характерни за деца и за средната възраст. Инкубационният период е от няколко часа до 2-5 дни. Разпространението на ангината може да придобие епидемичен характер, като обхване няколко члена от едно семейство, детски, ученически и други колективи. По принцип от гърло боледуват както деца, така и възрастни. Острата ангина /тонзилит/ обаче представлява неспецифично инфекциозно общо заболяване на организма със своеобразен облик на рязко изразени местни възпалителни изменения на сливиците. Днес се счита, че острите тонзилити в повечето случаи представляват инфекциозно заболяване, при възникването на което главна роля играе бета хемолитичният стрептокок от група А.
- Кои са предразполагащите фактори за развитие на болестта и как се проявява тя?
- Предразполагащи фактори са обща и местна простуда, сезонът, храненето, битови и трудови условия, психически фактори, топографско разположение, анатомичен строеж. В клинично отношение симптомите са внезапното начало, което се проявява с главоболие, отпадналост, липса на апетит, болка при гълтане, покачване на температурата до 39-40 градуса, придружено понякога от тръпки по тялото, а при децата настъпва и менингизъм. Болките при преглъщане постепенно се засилват. В началото те са едностранни, но впоследствие стават двустранни. Към третия ден състоянието на болния става най-тежко, той има лош дъх от устата, говорът става гъгнив, дишането и пулсът му са учестени съобразно температурата. Към петия ден постепенно състоянието започва да се подобрява - температурата спада, болката в гърлото намалява, апетитът се подобрява, болният обаче все още се чувства отпаднал.
- Обяснете повече за острата хрема, която също е често срещана сега.
- Острата хрема е друго често срещано заболяване през студените месеци от годината както при възрастните, така и при децата, защото носната лигавица е първият контакт на организма с околната среда и при грипна епидемия заразата лесно прониква през носа. Възпалителният процес обаче не остава локализиран само в лигавицата на носа и околоносните кухини, той се разпространява по съседство и ангажира лигавицата на фаринкса, ларинкса и евстахиевата тръба. Острата хрема може да бъде начална проява на инфекциозно заболяване. За развитието й съществено значение имат местно и общо охлаждане, дори изолирано охлаждане на отделни части на тялото, които са далеч от носа, предизвикват нервнорефлекторни смущения в носната лигавица, намаляват съпротивителните й възможности, спомагат за активиране на болестните причинители, които се намират като сапрофити в носната кухина или попадат отвън с вдишания въздух, физическа и психическа преумора. 
Най-честите причинители на хремата са риновирусите и бактериите стафилококи, стрептококи, дифтерийни, гонококи и други, както и отслабналият местен или общ имунитет. 
- Какви са симтомите на острата хрема?
- За острата хрема е характерно острото начало с едновременно засягане на двете носни половини, а много често и епифиринкса. Основните оплаквания са затруднено носно дишане, кихане, увеличена носна секреция, общо неразположение. Но симптомите и оплакванията на болните зависят от характера и тежестта на заболяването. Главоболието се локализира в темпоралната или в челната област. Характерно за него е, че е по-силно през сутрешните часове на деня, а следобед се замества с чуство на тежест и повишена темепратура, обща отпадналост, липса на апетит, лесна уморяемост, болка в областта на синуса, която се засилва при натиск, затруднено едностранно дишане, едностранно изтичане на слузно-гноен секрет.
- Колко време може да продължи острата хрема?
- При добри защитни сили на организма заболяването може да трае много кратко, а при имунен дефицит да протече до 3-4 седмици. 
Особено внимание заслужава острата хрема в детска възраст. В ранната детска възраст, кърмаческата, тя е тежко заболяване със сериозни последици и прогноза. Температурата може да достигне 39-40 градуса, детето да направи гърч и да повръща обилно. Поради анатомичната особеност на носа на новороденото тесните носни ходове и най-малкото набъбване на лигавицата води до нарушаване на носното дишане. Запушването му причинява нарушаване на храненето и съня. Децата стават неспокойни, появяват се смущения от стомашно-чревния тракт. Възпалението ангажира и фаринкса и се развива остър ринофарингит, а когато се разпространи към ларинкс, трахея и бронхи, то има характера на остра респираторна инфекция и дори грип. 
- Вие сте специалист и по тимпанометрия, която открива заболявания в средното ухо. На какво се дължат те?
- Острото възпаление на средното ухо е широко разпространено заболяване във всички възрасти, но особено често от него боледуват децата и е с продължителност до три седмици. Основни причинители са бактериите стрептококус пневмония, семофилус инфлуенца и мораксела катарилис, както и грипните вируси. Факторите, които благоприятстват появата на възпаления на средното ухо при децата, са по-късата, по-широка и хоризонтално разположена евстахиева тръба, наличието на трета сливица, честите ринофарингити и някои вродени аномалии в детската възраст. При възрастни появата на заболяването се благоприятства от изкривена носна преграда, синуити, носна полипоза, задна тампонада и тумори на епифаринкса.
Особено внимание заслужава развитието на остър гноен отит при новородено бебе. Предпоставка за това създава травматизирането на лигавицата на назофаринкса с аспирационен катетър, както и хемотимпанумът получен при родова травма.
- В колко форми протича възпалението на ухото?
- Острото възпаление на ухото може да протече в две форми - лека и тежка. Характерното за леката форма е, че тя в повечето случаи протича без симптоми. Тежката форма обаче в някои случаи протича бурно с висока температура, силно безпокойство, гноетечение от ухото, много често придружено от стомашно чревно разтройство. В други случаи инфекцията на средното ухо протича с продължителен субфебрилитет, хронична интоксикация, смущения в храносмилането, протрахиран отомастоидит. Детето е неспокойно става плачливо и наглед капризно. Когато бозае, жадно изсмуква първите няколко глътки, след което се отпуска от гърдата и плаче продължително. Същото се наблюдава и при прием на течности. Характерно е и това, че ако се взема на ръце, болното бебе не се успокоява, а плаче продължително, защото предпочита да лежи на болното ухо. Известно е, че след спонтанна перфорация или парацентеза, при които гнойният секрет изтича навън, диспептичните явления стихват и общото състояние на детето се подобрява. От характера на евакуирания гноен секрет и по количеството му може да се съди за тежестта на процеса в средното ухо.
- Как протичат острите възпалителни процеси?
- Острите възпалителни процеси на средното ухо при възрастни и по-големи деца протичат по доста сходен начин - повишаване на телесната температура от 38 до 40 градуса, с болка в засегнатото ухо, която се засилва особено нощем.
В зависимост от това коя част от ухото е обхванал възпалителният процес, оплакванията са различни. При възпаление на евстахиевата тръба болните имат чувството за натиск, пълнота в ухото, шум, при говор чуват гласа си по силно в болното ухо, слухът намалява. Когато възпалението ангажира тъпанчевата кухина и съответно мембраната, болката е силно изразена и се описва като пулсираща, режеща, чукаща, която може да обхване и половината глава, слухът е значително намален. При тези симптоми, ако не се предприемат съответни навременни мерки за лечение, може да се стигне и до перфорация на тъпанчевата мембрана с изтичане на кръвенисто-гноен секрет в ушния канал. 
Важно е да се знае, че при засягане на тъпанчевата кухина и съответната мембрана възпалението протича в няколко стадия, по време на които настъпват различни патологични промени в кръвоносните съдове, в лигавицата, покриваща кухината, и в областта на тъпанчето. В областта на тъпанчето промените се изразяват в постепенното стопяване на трите му слоя и се появява спонтанна перфорация.
- Как специалистът поставя диагнозата за възпалено средно ухо?
- Основно диагнозата при остри и хронични заболявания на средното ухо се поставя чрез отоскопия, микроскопска отоскопия и инструментални методи като аудиометрия, импедансметрия, тимпанометрия.