От днес учениците отново тръгват на училище, тъй като вчера приключи тяхната коледна ваканция. Сега на всички им предстои да завършат втория учебен срок, който приключва на 4 февруари. Тази година междусрочната почивка е само един ден - 5 февруари, на 6-и започва вторият срок. Преди обаче да изтече и той, предстои още една ваканция - пролетната. За учениците от първи до 11 клас тя ще продължи от 30 март до 7 април, а за най-големите, на които им предстои дипломиране в гимназиите, ваканцията ще бъде значително по-кратка: само от 5 до 7 април.
От тази година матурите за зрелостниците и националното външно оценяване за седмокласниците са на различни дати. Завършващите средно образование ще се явяват на матури по български език и литература на 21 май, а на втори зрелостен изпит по избор - на 23 май. Двата дни са неучебни за училищата. 
Учениците, които завършват 7 клас, ще се явяват на изпит по български и литература на 17 юни, по математика - на 19 юни, а изпитът по чужд език, който е по желание, ще се проведе на 21 юни. 
Учебната година свършва първо за зрелостниците - на 15 май. Две седмици след тях, на 31 май, си получават свидетелствата децата от 1 до 4 клас. За другите две групи ученици календарът е приготвил малко по-съкратен от друга година втори учебен срок. Учениците от 5 и 6  клас приключват с ученето на 14 юни, тъй като обичайният 15-и се пада в събота. Пак по тази причина учениците от 7 до 11 клас ще се разотидат на 28 юни, петък, вместо на 30-и, който е неделя.