1514 са зрелостниците, които завършват 12 клас в Русенска област. Те ще се явят на задължителната матура по български език и литература в сряда, 19 май. Всичко, което е нужно за безпроблемното провеждане на изпита, вече е подготвено, каза началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Зрелостниците ще бъдат по 10-12 души в класна стая, всички ще бъдат на разстояние по метър и половина-два един от друг, осигурени са дезинфектанти, а също и маски за тези, които в бързината ще пропуснат да си носят. 
Дванадесетокласниците, които са карантинирани като контактни на заразени с Ковид-19, ще могат също да се явят на зрелостния изпит, поясни Георгиева. За тях във всяко училище е предвидено специално помещение. Изпратили сме на РЗИ информация за учениците, на които им предстои този изпит, и от тях очакваме в навечерието на 19 май да ни предоставят данни за карантинираните и болните зрелостници, за да реагираме адекватно на ситуацията, добави шефката на РУО. И уточни, че на матура ще могат да се явят само контактните, докато регистрираните като болни 12-окласници няма да имат тази възможност. Те ще могат да положат своя изпит по български и литература едва на сесията през август. 
Тази година 1668 ученици в областта завършват седми клас. С нетърпение очакваме от новото ръководство на министерството видеоконферентна връзка, по време на която да бъдат уточнени подробностите около реда, по който ще бъдат провеждани и известните като „малки матури“ изпити, каза Георгиева. Те ще бъдат на 16 (по български език и литература) и на 18 (по математика) юни, а на 17 юни ще има изпит по желание по чужд език. Пак на тези дати ще бъде националното външно оценяване за десетокласниците, по което доста се спореше, но и двамата просветни министри - и досегашният Красимир Вълчев, и служебният Николай Денков, заявиха, че такъв изпит ще има. Както ще го има и националното външно оценяване за децата от 4 клас - то ще се проведе на 27 и 28 май. И при четвърти, и при десети клас оценките от НВО не се отразяват на успеха на учениците, а по-скоро показват нивото на усвояване на материала, припомнят специалисти.