Група от десетина ученици от 8 до 12 клас в клуба по география в Дойче шуле се наговарят да подготвят впечатляващ клип, с който да номинират преподавателката си по география Цецка Маркова за посланик на свободния дух в училище. Броени дни преди церемонията по обявяването на тазгодишните носители на званието "Посланик на свободния дух в моето училище", учениците на Маркова, които работят с техни връстници от други държави по международен проект за глобалните проблеми, имат уговорка да се свържат с училище от Румъния, за да обменят решения. Връзката трябва да се осъществи в определен час по скайп, но техниката ги предава и не се получава. В един момент обаче се обаждат на преподавателката, за да й кажат, че връзката може да се поднови. Децата вече са започнали други часове, но молят учителката да говори с колегите си да ги освободят, за да осъществят планирания разговор. Докато учениците изчакват Маркова да тича нагоре-надолу и да предупреди останалите учители, планът за заснемането на клипчето е направен, децата си разпределят кой какво да каже, за да бъдат убедителни, че тяхната учителка е реалният израз на свободния дух, и го заснемат. За сценария на учениците и подготвената от тях изненада Маркова разбира едва след церемонията на 1 ноември, на която кметът Пламен Стоилов й връчи наградата, а тя стана един от петимата нови посланици на свободния дух в училище. 
Явно в последния момент са решили да ме номинират.
Когато видях клипа на церемонията, много се разчувствах. Дори се просълзих!
Беше много мил момент! Няма как да се скрие любовта на учениците, това се вижда, не може да се нагласи, споделя с вълнение Цецка Маркова. 
Видеото истински впечатлява учителката, която е една от последните наградени. Преди това тя има възможност да види и останалите клипове, с които децата номинират другите отличени преподаватели, но нейната група се различава. 
В предните клипове децата обясняваха как тяхната класна им е като втора майка, изтъкваха качества на госпожите, а във видеото на моята група учениците споделяха многото отличия, които имат, къде сме участвали - фестивали, олимпиади по география, кой какво е спечелил, разказваха как работим през събота и неделя, по празници и ваканции, разказва Цецка. 
Самата тя не обича да е център на вниманието, обикновено винаги се движи в периферията, а целият този интерес към нея не й е много на сърце. Изключително скромната 53-годишна учителка по география, която преподава и по музика, не изтъква своите успехи, тъй като за нея на преден план са винаги постиженията на учениците.
 Обичам да виждам учениците си като победители, да са най-добрите не само в областта, но и в страната
Тогава се чувствам истински горда, виждам труда си. В географията нещата са по-различни от музиката, тъй като това е времево изкуство, казва Цецка. Затова и след като в клипчето вижда кои са точно учениците - тези с най-много постижения в сферата на географията, в очите й се появяват сълзи на гордост. 
Всъщност самата номинация за посланик на свободния дух в училище не е толкова изненадваща за Маркова, тъй като тя вече е изпитала тази емоция. През 2015 година преподавателката също беше номинирана, но като учител по музика. Тогава най-много номинирани учители е имало от Дойче шуле, а отличието взема колежката по рисуване.  
Самата номинация е достатъчна - това, че някой се е сетил за теб, че оценява дали може да работиш. В случая обаче номинацията и наградата са по-различни, защото идват от ученици, на повечето от които вече не преподавам. На някои от децата в клуба по география не преподавам вече от две години, но въпреки това работим заедно. Тези деца нямат облага, не им пиша оценки. Никой не ги кара да идват насила в почивните дни, след часове, и точно това е най-прекрасното, споделя Маркова. 
Въпреки номинацията и наградата тя е далеч от мисълта, че е любима учителка на всички ученици.
 Това, че някой ме е номинирал, не значи, че тази любов е от всички
Просто е като с хората - когато имаш с някого сходни интереси, се получава. Харесват ме по-скоро интелигенти ученици. Обикновено всички обръщат много внимание на изоставащите ученици, а аз някак си повече на интелигентните, тези, в които има потенциал. Не че не работя и с по-слабите, но с тези, с които споделяме еднакви интереси, няма как да нямаме постижения. Няма учител, който да е любим на всички, казва Цецка Маркова. 
Преподавателката е категорична, че постиженията на учениците се дължат на техния интелект, трудолюбие, висока летва, която си поставят. А когато има учител, който стои зад тях, просто си показват потенциала. 
Маркова преподава музика и география вече 30 години и не може да си представи да работи нещо друго. Въпреки че има часове и по двата предмета, тя е категорична, че географията й е на сърце. 
В семейството на посланичката на свободния дух никой не се е занимавал нито с музика, нито с преподаване, а тя случайно поема по този път.
Казва, че учителската професия избрала нея
Цецка завършва средното си образование в Музикалното училище в Русе, а след това няма друг вариант, освен да продължи с "Музикална педагогика" в Шуменския университет. След като завършва висшето си образование, става по разпределение учителка. Работила е в детска градина, има стаж в Музикалното училище в Котел, а от 20 години е отдадена на учениците в Дойче шуле. 
Дългогодишната преподавателка обича много историята и затова след "Музикалната педагогика" решава да кандидатства във Великотърновския университет. Приемат я обаче в специалност "География" и оттогава й се отдава напълно. Но и сега в часовете по музика, когато разказва за някоя епоха, учениците веднага й казват, че говори като учителка по история. 
Сравнявайки децата отпреди 30 години и тези, на които преподава сега, Цецка Маркова открива големи различия. 
Сегашните, струва ми се, са много по-интелигенти. И преди са били, но сега информацията дава много широки възможности да се развиват. Когато започнах да работя през 80-те години, нямаше поле за изява, спомня си учителката. 
Тя е изключително благодарна както на ръководството на Дойче шуле, така и на учениците, че има възможност да работи с тях, защото са прекрасни. 
Веднага след церемонията по награждаването на посланиците на свободния дух, Маркова пише на децата от клуба по география в тяхната група в социалната мрежа.
Благодарих им, че имам възможност да се учи от тях
Докато работим по различни проекти, аз наистина се уча от тях, защото педагогическият процес е взаимодействие. Сверявам си часовника с учениците - уча се на неща, които тях ги вълнуват, кои са техните теми. Учат ме на информационни технологии, донякъде и на чужди езици, казва учителката. 
Дългогодишната преподавателка е успяла да коригира и някои черти в характера си, и то благодарение на съветите и препоръките на учениците. Обикновено 53-годишната жена премълчава нещата, които не й правят добро впечатление, затваря ги в себе си, но от децата се е научила да бъде по-открита. 
Те ме съветват, а аз се вслушвам в тях. Понякога са и много откровени, казват ми, че имам изморен вид, а когато усетят, че съм се захванала с много неща, ми казват, че трябва да имам приоритети. Някои от учениците ми споделят, че ме чувстват не толкова като учителка, а като приятел и аз напълно ги разбирам, споделя Цецка. 
В момента преподавателката от Дойче шуле е напълно отдадена на извънкласните дейности в клуба по географията и международния проект, в който участват с учениците.
Децата са се съсредоточили и изследват проблема с мръсния въздух в Русе
като обменят решения с ученици от други държави, за да научат как те се справят. 
Учениците мислят по тази тема и решиха, че в момента няма как някои заводи и фабрики да се затворят, защото зад тях стоят работни места. Разсъждават, че затвори ли се фабриката, например 1000 души остават без препитание. Стигнаха и до извода, че голяма част от замърсяванията се дължат на транспорта. Започнаха да търсят решение какво може да се направи, за да се намалят автомобилите. Разгледахме всички възможности и най-вече тази да се използват повече велосипеди, особено електровелосипеди, а също и електрически автомобили, но те са скъпи и голяма част от хората не могат да си го позволят. Разбрахме, че тази технология е доста добре позната на преподаватели от Русенския университет. Срещнахме се с проф. Росен Иванов и доц. Иван Евтимов, а те на драго сърце разказаха на децата. По този начин осъществяваме една връзка между училището и университета, обяснява учителката. А децата от клуба по география съвсем скоро са представили пред ученици от Италия проекта си за електрическите велосипеди, което е привлякло интереса на италиански медии. 
Малкото свободно време, което остава на Цецка Маркова измежду всички ангажименти с учениците, тя прекарва със семейството си и дъщеря си София, която в момента е 11 клас в Математическата гимназия.