Разработената от русенската компания "Recheck" блокчейн технология ще бъде използвана от ФК "Левски", за да се предотврати продаването на фалшиви продукти с марката на клуба. Двете страни подписаха официален договор за партньорство, с който столичният гранд стана един от първите отбори в света, които започват да интегрират блокчейн технологията в спорта.
"Recheck" ще програмира малки "тагове" със серийни номера в етикетите на продуктите с марка "Левски". С тях проверката за автентичност може да се направи бързо и лесно като се сканира кодът със смартфон. Феновете на ФК "Левски" ще могат да се регистрират като купувачи на закупените продукти и да получават токени "Recheck".
Както "Утро" писа, технологията "Recheck" е разработка  на двама русенски софтуерни инженери - Емил Стоянов и Емилиян Енев. Целта е с високотехнологичните стикери да се защитят маркови стоки, на които много често се произвеждат ментета. Дигиталната идентичност на продуктите с "ReCheck" етикет се защитава с криптографски подписи, като програмираните данни не бъдат манипулирани или изтрити, тъй като се пазят в блокчейн среда - технология, която нашумя през последните години с това, че е в основата на криптовалутите като биткойн.
Миналата година "Recheck" бе сред номинираните в конкурса за най-успешни европейски стартъпи и привлече първата си инвестиция от холандски фонд. Този месец компанията бе избрана сред стотици кандидати за участие в тазгодишното издание на Тех тур в Бенелюкс. Емилиян Енев представи технологията Recheck пред международни инвеститори и промишлени експерти в Маастрихт и Херлен.