Русенската високотехнологична компания „Речек“ спечели най-големия блокчейн хакатон в света Odyssey Momentum (odyssey.org/momentum). Специално за състезанието екипът в състав Йордан Господинов, Боби Петков и Емил Стоянов разработи прототипи на софтуер за генериране на уникални идентификатори на недвижими имоти, които ще се използват за обмяна на данни между заинтересовани страни в сделки с недвижими имоти и ще осигуряват по-сигурен и по-ефективен процес. Предстои изпълнението на пилотни проекти с публични институции и частни компании в Нидерландия.
Odyssey е най-големият хакатон в света и се организира за четвърта поредна година, превръщайки се в инкубатор за взаимодействие между множество партньори от правителствения, корпоративния, научноизследователския и НПО сектор.
Хакатонът представлява 10-месечно състезание, започващо с идентифицирането на проблеми, преминава през намирането на решения и приключва с внедряването на пилотни проекти. Над 2000 участници и 105 екипа от 50 държави работиха през изминалия уикенд, за да намерят решение на проблеми, изведени от корпорации, правителства и неправителствени организации от САЩ, Франция, Германия, Швеция и Нидерладия. За всяко предизвикателство бяха избрани да се състезават по 5 отбора, които да разработят прототипи за решаване на проблема. 
Екипът на „Речек“ разработи решение за предизвикателството на кадастъра, Фондацията за международна експертиза в блокчейн и недвижими имоти (FIBREE) и Министерството на отбраната и вътрешните работи на Нидерланция.
„Очакваме да участваме в разработването на пилотни проекти за създаване и управление на универсални уникални идентификатори на сгради и съответните приложения. Тези идентификатори ще работят като стандартен конектор за синхронизиращ обмен на данни сред заинтересованите страни и ще осигурят дигитализация на процесите, свързани с недвижими имоти“, казаха от русенската фирма.