Икономиката на България ще загуби близо 2,2 млрд. лева през 2019 г. заради огромния дефицит на шофьори на тежкотоварни камиони. Това показва социологическо проучване, поръчано от Съюза на международните превозвачи у нас. По време на общото събрание на организацията, което се проведе в Пловдив, стана ясно, че липсата на работна ръка e причината в момента 15% от лицензираните камиони да стоят без курсове.

Въпреки че заплатите на шофьорите у нас са над 2 хиляди евро, няма желаещи за международни курсове. Така държавата ни автоматично ще загуби през следващата година суми в размер на около 2% от брутния вътрешен продукт.

„Държавата да вземе спешни мерки за вкарване на работна ръка. Това е първата стъпка. Говорим за бесарабски българи от Украйна, Молдова. Просто трябва да вкараме поне две-три хиляди шофьори, които да поемат“, твърди Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи в България.

От министерство на транспорта очакват двустранната спогодба между България и Украйна в скоро време да намери отчасти решение на проблема.

„Много е важна тази спогодба за нас. Тя е важна за всички превозвачи, за всички хотелиери, за всички строителни фирми“, обясни Ангел Попов – заместник-министър на транспорта.

В понеделник се очаква решението на Върховния административен съд по жалбата на превозвачите срещу събирането на продуктова такса за камионите. Ако налогът не отпадане, от бранша не изключват и протести.

„Около 8 хиляди превозни средства се регистрират за година. Ако сложим една средна цена между 1000 и 2500 лева и сметнем по този брой превозни средства, това означава, че около 13 млн. ще влязат незнайно къде, в някои каси“, каза Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи.

Общото събрание в Пловдив излезе и с декларация за стопиране на т.нар. „пакет за мобилност", според който шофьорите от източноевропейските страни трябва да получават командировъчни като колегите си от Западна Европа, а задължителната 45-часова почивка на седмица да е в хотел. Според българския бизнес това е равносилно на фалит.