С впечатляващ старт започна 43-ото издание на Джаз фестивала в Русе, което отново превръща града в столица на свободната музика за три поредни дни. Подбрали сме програма, в която всеки от публиката да открие нещо любимо, каза при откриването Борис Петров, който е главният двигател на феста. Приветствени думи отправи директорката на общинската дирекция "Култура и образование" Ирена Петрова. 
Началото на тридневния празник постави Антони Дончев трио - с русенеца Радослав Славчев и перкусиониста Димитър Семов, като в тяхната артистична тройка мощно се вписа младият немски цигулар Флориан Вилайтнер. Виртуозът от Бавария показа сериозни пристрастия към неравноделните тактове и покори публиката със своите композиции "Гъши блус" и "Чичо и неговото настроение". Част от "Настроението" музикантите изпълниха на бис.
Втората част на първата фестивална вечер премина под овациите на русенската публика, която не пропускаше да адмирира всяко произведение и всяко отделно соло на Михаил Йосифов и музикантите от неговия "Микстед". Борис Петров ги обяви като "Елита на българския джаз в момента" и пианистът Васил Димов, басистът Борис Таслев, Александър Логозаров с китарата и Атанас Попов на ударните го потвърдиха. Михаил Йосифов и неговите тромпети получиха традиционната възхита и любов на русенските джаз маниаци, а поисканият бис дойде като специален подарък с интепретация на Стиви Уондър.