Русенският пианист Николай Димитров представя България в Младежкия оркестър на Европейския съюз, където е единственият българин сред всички 110 музиканти. Той бе избран да участва в състава след тежка предварителна селекция и вече се готви в Австрия заедно с колегите си за Европейското лятно турне на оркестъра, което започва на 29 юли.

Интересният опит, който Николай Димитров ще трупа с най-добрите млади изпълнители от всички страни в ЕС, е свързан както с пианото, така и със свиренето на орган. Русенецът за първи път ще дебютира и като органист, като това ще стане в произведението на Рихард Щраус „Тъй рече Заратустра“. Отделно ще има два концерта камерна музика, където ще си партнира с шестима различни цигулари в творбата на френската композиторка Полин Гарсия-Виардо „Шест пиеси за цигулка и пиано“.

Най-вълнуваща обаче е основната програма, където оркестърът работи под диригентството на едно от най-големите имена – сър Антонио Папано. Признат за своето харизматично лидерство и вдъхновяващи изпълнения както в симфоничен, така и в оперен репертоар, сър Антонио Папано е музикален директор на Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон от 2002 г. и музикален директор на Оркестъра на Националната академия „Санта Чечилия“ в Рим от 2005 г. През 2023 г. той е назначен за главен диригент на Лондонския симфоничен оркестър, като ще поеме функциите от 2024 г.

Четирите концерта, в които Николай Димитров ще участва заедно с оркестъра, ще се състоят в Австрия, Нидерландия, Германия и Италия. В програмата са включени Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор от Бетовен, където солист ще бъде известната цигуларка от Германия Юлия Фишер, и „Тъй рече Заратустра“ от Щраус. Първият концерт е на 29 юли в рамките на музикалния фестивал в Графенег. Преди основното събитие ще се състои и концертът камерна музика с участието на Николай Димитров.

Вторият концерт е на 2 август в Концертгебау в Амстердам, а третият – на 3 август в рамките на фестивала „Рейнгау“ във Висбаден. Последният концерт с тази програма ще се състои на 6 август в Болцано като част от фестивала „Болцано фестивал Бозен“. На 7 август отново в Болцано ще бъде представена и втората програма камерна музика, в която ще свири русенският пианист.