Известният хоров диригент и педагог Антоний Николов е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Русе“ - за изключителните му заслуги за изграждането и утвърждаването на детската хорова школа в Русе, както и за принос за издигане престижа на града като важна и неотменна част от развитието на националната музикална култура. Това реши вчера Общинският съвет. 
„Говорим за човек, който покрай хоровото пеене изгради десетки, стотици личности в града ни. Като бивш хорист заявявам, че заниманията с музика развиваха у децата изключителни качества. Антоний Николов притежаваше отлични способности не само като диригент, но и като педагог“, каза кметът Пенчо Милков.
С гласуване на званието частично би се поправила и една от несправедливостите в живота на Николов, посочи още Милков - малко след създаването на девическия хор диригентството му бива отнето и той е принуден да започне отначало градежа на момчешкия хор. „Възрастта не може да е причина този човек да не бъде повече педагог“, заключи кметът.
Маестро Антоний Николов е роден през 1920 година в Търговище, но името му завинаги ще остане свързано с разцвета на русенските училищни хорове от миналото столетие. През 1982 г. той основава Хор на момчетата при Общинския младежки дом, спечелил редица престижни награди у нас и в чужбина. В продължение на 16 години Николов развива и елитния и до днес детски хор „Дунавски вълни“.