Докладът на Европейската комисия отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, след като ЕК оповести по-рано доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни, предаде БГНЕС.

За първи път се счита, че три от шестте показателя са временно затворени, отбеляза Захариева. Както вече стана ясно три показателя - за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, се считат за временно прекратени.

Този обективен и позитивен доклад не само че не ни успокоява, но ни прави по-отговорни и ни мотивира да продължаваме със същото темпо да осъществяваме съдебната реформа, заяви още вицепремиерът.

Захариева отбеляза, че всяка година докладът на ЕК се интерпретира и се използва и за политически цели. „Но ми се иска вместо да го използваме да се обвиняваме кой какво е свършил, и кой какво – не, да видим като държава какво сме направили и да се обединим заедно – включително и президентската институция, за да може българските граждани да ни имат доверие. Докладът е положителен, така че който и както да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат”, заяви Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет.

Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно подчертава необратимостта на осъществените реформи, заяви и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

България оценява изключително изразеното доверие, че страната ни може да приключи мониторинга до края на мандата на тази комисия, добави Цачева и отбеляза, че правителството продължава усилията.

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов също потвърди казаното от Цецка Цачева и от Екатерина Захариева. Той заяви, че приема като обективна оценка отпадането на показател 6 от доклада на ЕК за организираната престъпност.