Автомобилите, които замърсяват повече ще плащат по-висок данък – увеличението може да достигне от 6 до 10 лв. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след проведен коалиционен съвет в Министерски съвет.

„Цена 1000 лв. за „Гражданска отговорност” не стои на дневен ред - подобна тема е спекулация, целяща създаването на обществено напрежение”, каза той.

"Макар да не е пренебрежима сума, е по наши оценки малко, на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на атмосферния въздух”, обясни Горанов, цитиран от „24 часа”.

„В съшия момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се превърнали в гробницата на Европа за стари коли и след като очакваме през следващите няколко години целият ЕС, в западната си част, дори съседна Гърция, да премахнат и ограничат използването на дизелови автомобили, можем да предположим къде тези превозни средства ще се насочат. Тази мярка, според нас, има своя икономически и екологичен смисъл. Тежестта върху по-старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани”, добави Горанов.