Съставът на бъдещата Държавна агенция по пътна безопасност ще е 39 души. От тях трима ще формират политическия кабинет - председателят, неговият заместник и отговарящият за връзките с обществеността. Специализираната администрация ще се състои от 2 дирекции с по 11 души. За осигуряването на щатни бройки за агенцията се намаляват щатовете на агенция "Пътна инфраструктура" и на МВР, в които има звена, които и сега отговарят за пътната безопасност.

Това става ясно от проект на постановление за създаване на новата държавна структура, публикуван за обществено обсъждане.

Създаването на агенцията беше анонсирано след катастрофата с автобус край Своге, която причини смъртта на 20 души. След инцидента независими пътни експерти обявиха, че отсечката, на която е станала, е опасна. Появиха се съмнения за качеството и безопасността и на други пътища в страната, включително и новопостроени и ремонтирани в последните години. Правителството реши да тушира скандала с обещание да направи специална агенция, която да се грижи за това.

В нея освен държавни служители ще работят и външни експерти, които ще се избират след конкурс. Те ще получават възнаграждение на базата на свършена работа. Почасовата ставка за работата им ще е като тази, която се плаща на оценителите по европрограми, а максималното годишно възнаграждение ще е 30 000 лева.

Наред с новата структура ще продължи да съществува и създадената преди години Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Тя ще е консултативен орган към Министерския съвет и ще се оглавява от председателя на бъдещата агенция за пътна безопасност. За разлика от съществуващата и в момента комисия, новата структура ще има собствен бюджет, за да прави анализи и стратегии за по-безопасни пътища, както и да дава препоръки и да следи за изпълнението им.

Според мотивите за създаването на агенцията липсата на бюджет е основната причина за неефективната работа на съществуващия и в момента орган за пътна безопасност. В тях се казва още, че политиката в тази област е неефективна и защото към момента за това отговарят 11 ведомства. Въпреки многото ангажирани, "резултатите от изпълнението на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г. показват незадоволителен напредък за постигане на показателите".

Цитира се, че през 2017 г. в страната са регистрирани 6888 тежки катастрофи, при които са загинали 682 и са ранени 8680 души. "Наблюдава се задържане на показателите" в сравнение с предходната година. "Средно за периода от приемането на стратегията до края на 2017 г. на годишна база в България загиналите по пътищата са 660, което е намаление с едва 15% спрямо данните от 2010 г.", пише в мотивите. В тях се казва още, че някои изследвания изчисляват икономическите загуби от катастрофите на 1.3 млн. лв. само за 2017 г.