4-мата задържани, начело с шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, като престъпна група, обръщали получените подкупи за издаване на фалшиви удостоверения за български произход в биткойни.

Това каза прокурорът, който разследва бандата, Ангел Кънев, уточнявайки, че са били иззети биткойнпортфейли по време на акцията.

Тепърва експертизи ще установяват как и колко от рушветите са били трансформирани във виртуални валути. Пред спецсъда днес се изправиха трима от бандата, четвъртият е жена от Кюстендил, която е пусната под гаранция.

Защитниците на задържаните казаха пред съда, че делото се крепяло на показания на двама свидетели - единият е зам.-шефът на агенцията, а другият - някогашен приятел на Петър Харалампиев.

Според прокуратурата обаче по делото има и СРС-та, които уличават групата в корупция. Много често Харалампиев и подчинените му разговаряли за тарифи на подкупи, които чужденци ще трябвало да дадат, за да им се издаде бързо необходимото удостоверение от агенцията.

Очаква се съдът да реши дали да остави тримата зад решетките.