От 1 ноември започва Акция "Зима". Тя ще бъде проведена съвместно от Съюза на българските автомобилисти и Пътна полиция.

От началото на новия месец на територията на цялата страна се предприемат засилени проверки на автомобилите. Целта е да се установи доколко са подготвени за управление при зимни условия.

За безопасно движение по пътищата от СБА съветват шофьорите да не забравят да сменят летните гуми със зимни. От средата на ноември до март трябва да се използват гуми с минимална дълбочина на протектора 4 мм.

Трябва да се следи за изправността на фаровете, стоповете, мигачите и габаритните светлини на автомобила.

Шофьорите не бива да забравят да проверят и изправността на спирачките.

От СБА препоръчват да се направи проверка на чистачките и при необходимост да се подменят перата. Важно е автомобилът да се зареди с незамръзваща течност за чистачки.

10 съвета за шофьорите през зимата

Шофьорите не бива да забравят да сменят водата с антифриз, както и да се снабдят със средства от първа необходимост: обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Всеки автомобил трябва да разполага с вериги за сняг и въже за теглене.

Преди пътуване трябва да се провери изправността на отоплителната система, като от СБА напомнят, че през зимата е необходима по-продължителна подготовка на автомобила за път.

От СБА съобщават, че до 11 ноември всички водачи на превозни средства ще могат да проверят безплатно готовността на своя автомобил за зимния период във всеки пункт на СБА в страната, както и в сервизите на Мото-Пфое.