Лидерите на Русия, Турция, Франция и Германия направиха стъпка в посока урегулираните на конфликта в Сирия на четиристранна среща в Истанбул. Те се обявиха в подкрепа на териториалната цялост на страната, договориха се за провеждането на конституционни реформи и отново подчертаха, че конфликтът в Сирия няма военно решение.

Четиристранната среща в Истанбул потвърди териториалната цялост на Сирия

Участниците в срещата в Истанбул – президентите на Русия, Турция и Франция, както и германският канцлер – са привърженици на териториалната цялост на Сирия. Това се казва в комюнике, разпространено от германското правителство след приключването на форума.

Участниците в консултациите са „потвърдили своята подкрепа за суверенитета, независимостта, единството и териториалната неприкосновеност на Сирия“, се казва в съобщението.

Лидерите на четирите страни са „изпълнени с решителност да се противопоставят на сепаратистките планове, насочени към подкопаването на суверенитета и териториалната цялостност на Сирия, а също така на националната сигурност на съседните държави“.

Освен това четирите държави са изразили готовност да работят за създаването на условия „за доброволното завръщане на бежанците и вътрешно разселените лица“. Това ще зависи от гаранциите за тяхната „защита от въоръжени конфликти, политическо преследване и неоснователни арести“. Към това спада и необходимостта от възстановяване на инфраструктурата на страната за осигуряване на населението с вода и ток, се казва в документа.

Русия ще отговори, ако терористите в Идлиб продължат с провокациите си

Русия си запазва правото да помогне за ликвидирането на терористите в сирийската провинция Идлиб, ако те продължат с провокациите си и продължат да пречат на създаването на демилитаризирана зона там. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция в Истанбул след четиристранната среща с участието на лидерите на Франция, Турция и ФРГ.

Стопанинът на Кремъл отбеляза, че той с турския президент Реджеп Тайип Ердоган подробно са започнали германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с изпълнението на руско-турското споразумение за Идлиб. Едновременно с това Путин подчерта, че създаването на зона за деескалация и демилитаризирана зона в тази сирийска провинция е само временна мярка.

„Разчитаме, че турската страна в най-скоро време ще осигури окончателното изтегляне на опозицията от демилитаризираната зона, на въоръжените и военни формирования. Виждаме, че нашите турски партньори правят всичко възможно за постигането на тази цел“, каза Путин. „В случай, че радикалните елементи пречат за решаването на тази задача, извършват въоръжени провокация от идлибската зона, Русия си запазва правото да окаже решителна подкрепа на сирийското правителство за унищожаването на това огнище на терористична заплаха“, подчерта руският президент.

Като цяло, въпреки че нивото на насилие в Сирия съществено е намаляло, остава проблемът с ликвидирането на всички струпали се там радикални елементи, посочи Путин.

„Не трябва да се допуска получилите там боен опит бандити да продължат със своята престъпна дейност, създавайки в нашите страни „спящи клетки“, да вербуват привърженици, да проповядват екстремистка идеология и терор“, подчерта Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви, че на четиристранната среща за Сирия не обсъждано мястото на Башар Асад в бъдещото политическо устройство на страната.

„Не сме обсъждали никакви личности“, подчерта стопанинът на Кремъл, отговаряйки на журналистически въпрос, дали е говорено за съдбата на Асад. „Това не е продуктивно, ако ние искаме да постигнем положителен резултат в края на нашия път“, добави Путин.

Той подчерта, че сирийският народ е този, който трябва да определи съдбата на своята страна, включително и на отделните политически лидери. Но едно от условията за това е стартирането на политически процес за създаване на Конституционен комитет. „Именно с това днес се занимавахме“, каза той.

Комитетът за нова Конституция на Сирия трябва да заработи до края на 2018 г.

Комитетът за разработване на нова Конституция на Сирия трябва да започне работа до края на годината. Това заяви френският президент Еманюел Макрон след края на срещата за Сирия в Истанбул, на която участват още руският и турският президент Владимир Путин и Реджеп Ердоган, а също така и германската канцлерка Ангела Меркел.

„Конституционният комитет трябва да бъде създаден и да проведе своето първо заседание до края на годината. Това е нашето общо желание“, каза Макрон. „Неговото учредяване ще стане част от политическото урегулиране в Сирия“, добави френският президент.

„Създаването му е необходимо за подготовката на прозрачни избори, които трябва да се проведат под наблюдението на международната общност“, смята Макрон.

Решението за създаване на Конституционен комитет, който да изработи препоръки за поправки в Конституцията на Сирия, беше взето на 31 януари в Сочи, където се проведе Конгресът за сирийски национален диалог.

В настоящия момент се решава въпросът за група от 15 независими участници в заседанието на този орган на гражданското общество. По-рано бяха утвърдени списъци с делегати от правителството и опозиционния Сирийски комитет за преговори, на които са отпуснати по 15 места.

За Макрон приоритет е борбата с тероризма

Париж смята за свой приоритет в Сирия борбата с тероризма и оказването на хуманитарна помощ на населението. Това заяви френският президент Еманюел Макрон.

„Нашият приоритет е борбата с тероризма. И тази борба продължава“, каза Макрон. Той добави, че „другият приоритет е оказването на хуманитарна помощ на населението“.

Макрон отново потвърди своята позиция, че е „недопустимо използването на химическо оръжие в Сирия“.

Френският президент Еманюел Макрон определи като продуктивна четиристранната среща за Сирия в Истанбул.

„Това беше продуктивна среща. Разговорите в Истанбул имат важно значение за разрешаването на сирийската криза“, каза Макрон.

Той благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организирането на срещата. „Подобни срещи включват всички нас в процеса на урегулиране. Ние също получаваме задължения и отговорности. Сирийският проблем интересува целия регион. Искам да отбележа, че ние проведохме продуктивна среща, която ни натоварва с нови задължения в предстоящия период“, каза стопанинът на Елисейския дворец.

Макрон също така смята, че трябва да бъдат обединени усилията на участниците във формата от Астана с „малката група“ за Сирия.

„Подчертавам, че съществуват няколко формата за разрешаване на сирийската криза. Трябва да обединим формата от Астана /Русия, Иран и Турция/ и „малката група“ /Великобритания, Германия, Египет, Йордания, Саудитска Арабия, САЩ и Франция:“, каза Макрон. „Вече съм говорил за това, включително и по време на моето посещение в Санкт Петербург през май“, добави той.

Макрон смята, че усилията на тези формати съвпадат, за което също е говорил. „И срещата в Истанбул е стъпка в тази посока“, заяви френският лидер.

„Сега, от една страна, работят членовете на формата от Астана, а от друга – САЩ и останалите членове на „малката група“. Важно е те да работят координирано“, подчерта стопанинът на Елисейския дворец

Меркел поиска прозрачни избори с участието на бежанците

Срещата на лидерите на Русия, Турция, Германия и Франция за Сирия „беше продуктивна“ и показа, че страните имат общи цели. Резултатът от политическия процес трябва да бъдат прозрачни избори. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел.

„Срещата показа, че има обща воля за решаването на проблемите“, отбеляза канцлерката. Тя добави, че примирието в Сирия може да се постигне само с политически средства и този процес трябва да се осъществи под егидата на ООН. „Общо решение може да бъде постигнато не с военни инструменти, а само с политически под егидата на ООН“, заяви Меркел.

Логичен резултат от този политически процес трябва да стане провеждането на избори, продължи тя. „Нуждаем се от прозрачни избори, които да се проведат с участието на международни наблюдатели. Бежанците също трябва да участват в този процес“, отбеляза тя. По думите й това е записано в комюникето, прието след окончанието на форума на върха.

Германският канцлер е убедена, че сирийците сами трябва да определят своето бъдеще. „Такъв конфликт не може да бъде разрешен с военни методи“, повтори Меркел. В този контекст тя подчерта, че Западът „няма да търпи използването на химическо оръжие“ в Сирия.

Меркел се надява, че споразумението от 17 септември между Турция и Русия за буферна зона в сирийската провинция Идлиб ще прерасне в пълноценно примирие. Още повече, че то вече дава положителен напредък, който е виден. „Днес ние се задължихме да направим всичко, за да може от това споразумение да се получи дългосрочно примирие. Вече е постигнат напредък и този процес трябва да бъде продължен“, каза тя.