Проверява се дали компанията не е подвела инвеститори

ФБР води разследване, чиято цел е да установи дали компанията "Тесла" не е заблуждавала инвеститорите, представяйки им невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили Модел 3, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл".

Бизнес изданието уточнява, че следователите са активизирали дейността си през последните седмици, след като Тесла се споразумя с Комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ по иска срещу него. Комисията твърдеше, че тя е подвела инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата от 25 до 50 милиарда долара, която би била необходима за изпълнението на операция по изтеглянето на компанията от борсата, планирана от него.

След като първоначално отхвърлиха обвиненията на Комисията, шефът на компанията Илон Мъск лично и Тесла се съгласиха да платят общо 40 милиона долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Освен това, Мъск прие да се откаже от председателския пост в Съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение. Милиардерът обаче може да остане главен изпълнителен директор на компанията.

В четвъртък Тесла отчете печалба за първи път от две години, приключвайки положително третото тримесечие, което бе белязано от разследване за измама срещу Мъск.