Задържаният за единствения засега банков обир в Русе Илиян Павлов остава за постоянно в ареста до средата на декември, когато ще стартира процеса, стана ясно вчера, когато се проведе второ разпоредително заседание. Първото се състоя в края на август, но заради съвпадения на фамилиите на съдебния заседател Механджиева с тези на двама свидетели възникнали опасения за енентуално оказване на влияние на хода на делото. Затова заседателката си е направила отвод и процедурата започна отначало.
Пощенска банка /днес вече Юробанк/ бе обрана на 27 март 2016, неделя, през подземния гараж до клона на ул."Александровска". Атаката е извършена от двама души, които намерили безпогрешно мястото, където след махането на няколко тухли трябва да преодолеят само една 2-милиметрова ламарина, за да стигнат до сейф с пари. Подозрително прецизната им работа, заради която има съмнения, че в случая е замесен и вътрешен човек, донесла на двамата обирджии левове, евро, долари и паунди на обща стойност 188 385 лева, сочи обвинението.
На 10 декември миналата година за престъплението бе арестуван 50-годишният Илия Павлов от Видин. Той бе задържан на Аерогара-София на път за чужбина и бе конвоиран до Русе. Съучастникът му обаче досега не е открит и издирването му продължава в друго дело.
На вчерашното заседание адвокатът на Павлов оспори обвинителния акт на прокуратурата в почти всички точки, настоя делото да бъде върнато в досъдебно производство заради допуснати процесуални нарушения и поиска по-лека мярка за неотклонение на подсъдимия, тъй като имал здравословни проблеми. Самият обвиняем също помоли за по-лека мярка, защото не можел да се храни заради болки в зъбите, камъни в жлъчката и високо кръвно налягане. Другото му искане бе да го преместят в затвора във Враца, тъй като е по-близо до Видин, където са близките му.
Прокурорът по делото отхвърли възможността за по-лека мярка и един от аргументите му беше, че преди много години Павлов е съден за кражба на голяма сума пари, макар че вече е реабилитиран.
След кратка почивка съдът остави за постоянно Павлов в затвора в Белене и насрочи следващото заседание за средата на декември, когато ще бъдат разпитани 22 свидетели.