Тока поскъпва с 1,9% за битовите клиенти на „Енерго-Про“, стана ясно след днешното късно заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Домакинствата от Североизточна България са единствените, които ще плащат по-скъпо за потребената електроенергия. За абонатите на ЧЕЗ токът поевтинява с 0,63%, а на ЕВН - с 0,44%. Средно за страната цената за бита намалява с 0,11%. 
Новите цени влизат в сила от днес, 1 август. Според председателя на КЕВР Иван Иванов приетите от правителството мерки са създали предпоставки за намиране на резерви в енергетиката. Ако бъдели открити и други възможности, комисията можела да преразгледа решението си след 3 месеца.
Добавката „Задължение към обществото“, срещу увеличението на която протестираха заедно бизнесът и синдикатите, става еднаква за битовите и стопанските потребители и ще бъде 38 лева на мегаватчас. Изравняването на добавката е необходимо, защото законът изисква от КЕВР да определи добавката по прозрачен и справедлив начин за всички потребители, уточни Иванов.
За енергоемките потребители, които ползват над 30 гигават часа ел.енергия, добавката ще бъде 18.70 лв.
Наредбата добави и междинно стъпало за индустриалните потребители, които ще плащат надбавка „Задължение към обществото“ в размер на 26.65 лв. За потребителите над 10 гигават часа ел. енергия сумата ще бъде 37.90 лв.