Над 150 души с маски и плакати се включиха в снощния протест, който тръгна от Халите. Хората поискаха да дишат чист въздух, като шествието на негодуванието премина мирно и тихо през "Александровска" и спря пред сградата на общината. Протестиращите, сред които имаше и майки с деца, носеха плакати с надписи: "Чист въздух", "Дишай", "Действай днес, за да си здрав утре", "Чист въздух няма по магазините и в сайтовете", а един от издигнатите апели беше: "Русенци, осъзнайте се! Чистият въздух е наше право!".
Проблемът с въздуха от години не е решен и от години се трупа недоволство. Това недоволство се вихри толкова много в интернет, но се прави толкова малко, затова решихме да направим тази демонстрация под наслов "Чист въздух - здрави деца", каза един от организаторите на протеста Михаил Михов. 
Въпреки че в "Родина" не мирише, аз съм тук, за да изразя моята гражданска позиция. Много рядко съм усещала неприятни миризми, като го отдавам на типична индустриална дейност, а не на умишлено тровене, сподели участничката в протеста Юлия Димитрова. 
Трябва да сме будни, никой не иска да диша мръсен въздух. Аз живея срещу Училището по европейски езици и много често, когато беше горещо, ми се налагаше да си затварям прозорците. Мои познати в района на Халите също цяло лято алармираха за замърсявания във въздуха, каза Милена Попова.
Участниците и организаторите на шествието настояват общината да купи независима измервателна станция, да не се допуска изгаряне на отпадъци от ТЕЦ-Русе, както и да се осигурят добри и здравословни условия на труд на работниците в работещите с химикали предприятия. Другото искане е за строг контрол на запрашаването на въздуха вследствие на ремонти и на отоплението с твърдо гориво, а също и провеждане на ефективна информационна кампания за вредите от горенето на отпадъци в домашни условия.
Михов беше категоричен, че трябва да има  мораториум върху изграждането на нови производства в Русе, както и да се налагат глоби за паркираните автомобили в зелени площи.