Шаржове на хората, които станаха причина за протестите, продължаващи вече месец, бяха накачени на опъната между две дървета връв пред Съдебната палата. Около час преди началото на традиционното шествие русенци започнаха да се събират пред въженцето с пъстрото „пране“, като разглеждаха стилизираните карикатурни физиономии на Бойко Борисов, Иван Гешев, Владислав Горанов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Николина Ангелкова, Данаил Кирилов и техни колеги и съмишленици от челния ешелон на властта. 
Простряната на площада галерия с портрети предизвикваше любопитство, присмех, подигравателни, дори и гневни реплики. Автори на шаржовете и карикатурите са художниците от вестник „Прас-прес“ Чавдар и Алла Георгиеви и Христо Комарницки, които са откликнали на предложението на русенската структура на „Демократична България“ да гостуват със сатиричните си рисунки на тукашните протестиращи. Наравно със столичните автори на изложбата гостуват и трийсетина шаржа на русенския им колега Огнян Балканджиев, който до националните важни персони е подредил и неколцина русенски политици.
Самият Балканджиев бе на площада и приемаше поздравления от почитатели на шаржовото изкуство. 
Тази изложба допълва нашите чувства на гняв и срам, които са ни извели на протеста, каза Калоян Иванов от „Демократична България“. И обясни: „Изпитвам гняв заради демагогията на главния прокурор и гняв заради министър-председателя, който целуна председателя на Народното събрание, като преди това я нарече, знаете как“. 
„Много ни се иска разглеждайки тези рисунки всички ние да започнем да говорим и на висок глас да водим диалог - диалогът е това, което ни липсва“, добави Йоана Терзиева от партията на Христо Иванов.
„Гледайте внимателно картинките - от всяка от тях можете да научите повече, отколкото откъдето и да било“, призова Митко Кунчев, също от ДБ. 
Малко по-късно русенската група „Explicit“ направи премиера на своето най-ново парче - песента се казва „Български идиот“ и е преработена версия на хита на американската рок банда „Green Day“ „American Idiot“. 
„Търсим паралели с нашата българска действителност“, обясни за „Утро“ Симеон Стефанов. 
След това протестът, който вчера се проведе за 28 път в Русе, продължи с обичайното шествие по централните градски пространства и настояванията за оставка на правителството и на главния прокурор.