Стихове и песни за книжовността, езика, азбуката и духовността звучаха вчера отрано във всички русенски училища. Деца, преподаватели и много родители се събраха в школските дворове, за да отбележат Деня на светите братя просветители. 
Малко по-късно представителни групи от училищата потеглиха към центъра на града, където стотици ученици, техни учители и представители на различни институции се включиха в дефилето по централната русенска улица „Александровска“ в чест на 24 май - празника на българската духовност и култура. Те преминаха в станалите вече традиционни два лъча, за да излязат на площада пред общината за тържеството по случай деня на светите братя Кирил и Методий.
Единият лъч тръгна от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, воден от Общинския духов оркестър, а другият потегли от бившата Мъжка гимназия, където е написан преди повече от век химнът „Върви, народе възродени“. Такта отмерваха трима барабанчици от класа по ударни инструменти в Националното училище по изкуствата, а участниците в шествието носеха 80-метровото национално знаме, което бе ушито миналата година за празненството на Трети март.
Сред водачите на двата лъча бяха областния управител Борислав Българинов, началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, кметът Пенчо Милков и неговите заместници, просветни дейци. 
На площада пред сградата на общината групите от различните училища заеха местата си, определени с табелки, а кметът Пенчо Милков се обърна с приветствени думи към русенци. Днес празнуваме деня на нашия дух, на нашата сила, каза той и подчерта: „Светите братя Кирил и Методий не са просто портрет, не са картина, те са братя, които с великото си дело превърнаха всички нас и всички славяни в братя, обединени от азбуката. Бъдете здрави и одухотворени, единни и възродени!“. 
В концертната програма, която освен участниците в шествието наблюдаваха и множество граждани, излезли да се поздравят с празничния ден. Тя започна с изпълнението на химна „Върви, народе възродени“, изпълнен от трите русенски хора - „Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуство, „Св.Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом и Академичния хор „Сексагинта Приста“ към Русенския университет. Последва пъстра палитра от танци, стихотворения и песни, в които се изявиха таланти от формации и школи на ОМД и ОбДЦКИ. 
След концерта ръководството на общината спази още една традиция и връчи грамоти и плакети на отличници от различни училище в града.