Ловци от 7 дружинки по поречието на Дунав отново излязоха на протест на Дунав мост вчера. Въпреки обещанията на земеделския министър за отпадане на забраната за групов лов на дива свиня, протестиращите все още не са видели заповед. В същото време са единодушни, че няма друг начин за реална борба с опасността от африканска чума по свинете.
Близо 200 души блокираха движението от и към граничния пункт Дунав мост. Протестиращите настояват за цялостно вдигане на наложената забрана. А компромисното предложение на министерството да бъде разрешен груповият лов от Силистра до Никопол, но без кучета, намират за абсурдно.
"Групов лов без кучета на дива свиня? Какво ще правим? С тенекиите ли ще ходим да ги плашим прасетата? Кучето отива и го лае половин час на място, то не става да тръгне, с тенекии ще плашим прасета. Това са пълни глупости", заяви Красимир Танев от ловната дружинка от Новград.
Зад исканията на ловджиите застават и големите свинекомплекси в региона, които също настояват да се разреши свободният отстрел на дива свиня с групов лов и кучета. Това ще намали популацията и ще създаде по-голяма сигурност за предотвратяване на евентуална зараза.
Протестиращите припомниха и факта, че в другите страни, където има случаи на африканска чума по свинете, ловът не е ограничен, а напротив - държавата го насърчава. 
Ловците имат и още едно притеснение, свързано с проверките на пробите на отстреляните животни. Те се правят само от една лаборатория в София, а през това време месото отлежава във фризерите. 
"Питам аз, другата седмица, като убият хората още 10-12 прасета, какво правят и къде ги слагат, защото те не могат да ги консумират, докато не излезе пробата", коментира Любомир Димитров от ловната дружинка от Горно Абланово.
Протестите ще продължат до пълна отмяна на забраната, заканиха се ловците.