Обявеният за мирен протест от измамените собственици на апартаменти в блок „Теодора“ до хипермаркет „Практикер“ излезе от мирните граници. Хората се събраха вчера в късния следобед, за да изразят възмущението си от работата на нотариус Албена Александрова. Според тях Александрова е била наясно, че им продава имоти с тежести, но умишлено им е спестила тази подробност. Обстановката се нагнети, когато протестиращите пред кантората на нотариуса решиха да проведат лична среща с нея. С немного усилия успяха да влязат в кантората й и бяха поканени на среща в присъствието на медии и полиция.
Разговорът обаче премина в прекъсвания, надвиквания и дори заплахи срещу Александрова, че заслужавала да бъде „хвърлена през прозореца“. Чуха се и подмятания към юристката да каже колко милиона е прибрала от сделките и лъжите, че имотите нямат тежести.
„В такава ситуация на линч ще е трудно да се изкажа. Не съм нарушила закона, не съм действала като мошеник, нито съм участник в измамническа схема. Не съм се скрила. Нотариалните актове идваха вече изготвени. Проверката дали един имот има ипотека се прави писмено и не става за една минута“, заяви на гневните граждани нотариус Александрова.
Повечето от хората обаче твърдят, че тя им е казала да не се притесняват и че имотите нямат тежести. Асен Асенов дори представи нотариалния си акт, в който пише, че имотът няма ипотека. Александрова обаче уточни, че това не е обстоятелство, което тя е проверила и посочила, а го е декларирал продавачът.
„Ние нотариуси ли сме, адвокати ли сме, всеки ден ли купуваме апартаменти, че да знаем какво и къде да проверяваме. Нали затова разчитаме на вас? Явно обаче сме прости данъкоплатци, от които само се вземат пари“, негодуваха подлъганите собственици. Особено възмущение у тях предизвика цитираната от Александрова максима, че „като се преобърне колата - пътища много“.
Хората откриха заговор между строителния предприемач Явор Блъсков, от когото са купили имотите си, и нотариуса заради това, че всеки от тях е бил насочван сделките да минат през нея. По техни думи „са били заставени и са минали на конвейер през кантората й със записани часове“. Освен срещу Александрова те изразиха недоволството си с плакати срещу ОББ, за която искат банков надзор, прокуратурата, която бездейства, и обвързването им заедно с бизнесмена Блъсков в пирамида.
„Голяма неправда е по отношение на хората това, което се случва. Защо банката не продава имоти на фирмата, а на гражданите?! Така те се стресират. Може да се стигне до дублиране на плащанията. Три жалби съм подал около процедурата и ще се консултирам с адвокатите ми какво се случва по тях“, заяви по телефона предприемачът Блъсков, чиято фирма „Пропърти къмършъл“ е длъжник на ОББ. Очаква се днес сутринта, когато ще бъде извършен втори опис от частен съдебен изпълнител на блок „Теодора“, бизнесменът да присъства, а хората - да направят жива верига.