Нови две училища подкрепиха заповедта за план-приема в средното образование на началника на РУО Росица Георгиева, която се оспорва в Административния съд от МГ "Баба Тонка" заради съкратения прием в гимназията. Така с присъединяването на СУ "Панайот Волов" в Бяла и ПГ по селско стопанство в Две могили новото разпределение вече има на своя страна 21 училища.
Вчера се проведе последното заседание на съда, в което един срещу друг се изправиха Росица Георгиева и директорът на МГ Митко Кунчев.
Авдокатът на гимназията поиска отмяна на намаления прием, като се позова на неспазване на заложения в образователния закон алгоритъм за определянето му.
В тазгодишния план-прием е записано, че Математическа гимназия има нужда от 4 математически паралелки, вместо от пет, което на практика е заблудило кмета на общината, посочи защитата и окачестви документа като "пазар на деца".
Преди няколко месеца се  колебаех дали да водя това дело и да харча държавен ресурс, но сега съм сигурен, че съм постъпил правилно, защото математиката е важна за развитие на интелекта на всяко дете в израстването му като индивид, заяви Митко Кунчев. Наред с това той посочи училища, които са омаловажили проблема с план-приема, като не са посочили колко ученици са приели за последните три години.
Адвокатът на РУО отхвърли твърдението, че приемът на ученици в гимназиите е пазар на деца, а Росица Георгиева заяви, че издадената от нея заповед защитава интересите за приема на всички училища.
Обществото ни няма да се развива нормално, ако не му осигуряваме нужните кадри във всички сфери, каза Георгиева.
Според прокурора по делото жалбата на Математическа гимназия е неоснователна, а заповедта на РУО - законосъобразна. Какво ще реши съдът обаче, ще стане ясно до месец след първия учебен ден - до средата на октомври.