„Монтюпе“ е на път да отнесе поредна глоба за това, че не подава всеки ден в екоинспекцията информация кога се отварят и затварят вратите на хале 3. Задължението е вменено на завода с инструкция, която е част от инвестиционната му програма за създаване на екологични условия на работа. За подобно нарушение фирмата е глобена с 15 000 лева през април, когато инспектори от РИОСВ са констатирали разминаване между подадената информация и фактическото състояние на вратите на хале 3.
Именно от тези отворени врати нетолкова отдавна специалисти засякоха, че излизат отровните изпарения, чиято миризма русенци оприличават на бакелит. Затова след зачестилите напоследък обгазявания на града съмненията отново паднаха върху „Монтюпе“. След спешна проверка екоинспекцията съобщи на сайта си, че вентилационните люкове били запечатани и миризмата не можело да идва оттам. Но не каза нищо за вратите, които се отварят за проветряване на хале 3, може би защото проверката трябваше да бъде внезапна и в малките часове на нощта. Точно в тази неотдавнашна екокриза и директорът, и пиарката на инспекцията бяха в отпуск и информация за проверките се появяваше само на сайта, и то в края на първия работен ден за седмицата. А по правило обгазяванията стават от петък вечер до неделя сутрин. Когато с пълна сила тече уикендът на чиновниците.
Сега от РИОСВ съобщават, че директорът инж. Любомир Атанасов е определил дежурни екипи, които да реагират на подадените сигнали за неприятни миризми във въздуха на Русе. Остава и да получаваме своевременна информация от извънредните проверки с имената на виновните за отровите, които дишаме.
И вчера сутринта в „Утро“ постъпи сигнал, подаден и в екоинспекцията, за нетърпима миризма на бакелит в „Здравец Изток“. По него със сигурност е извършена проверка, но до края на деня резултатите от нея не бяха оповестени по никакъв начин. 
Впрочем, това е стил на РИОСВ - когато трябва да се разпространят съобщения тип обяви, отнасящи се за различни изисквания към билкари, събирачи на охлюви и т.н., до медиите се пращат прессъобщения. В останалите случаи новините се казват на сайта на инспекцията /отварян през последните няколко дни от 1 до 4 пъти дневно по данни на най-големия български брояч Tyxo.com и това е обичайният му трафик/ и който видял - видял. Пресцентърът си е свършил работата или поне се е постарал така да изглежда. А екологията във всичките й измерения не е каприз, дори не е и право на гражданите, а е важно и неотменимо условие за по-доброто качество на живота им. Затова всяко нещо, свързано с нея, трябва да търси и да получава максимална и истинска, а не привидна публичност.