Общинските съветници във Ветово са на път да разиграят втори рунд в битката срещу своя председател Бюлент Гайтанов. Това стана ясно от внесената във вторник докладна записка, която е подписана от 11 съветници от ДПС и БСП от общо 17 души в съвета. В нея те предлагат изменения в правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, които се отнасят единствено до Гайтанов. И по-конкретно - заплатата му от около 1100 лева да стане възможно най-ниската - 310 лева. Съответно за по-малко пари да работи и по-малко - по 4 вместо 8 часа на ден. В докладната си съветниците настояват промените да влязат в сила от 1 август. „Това е чиста гавра с мен и смятам, че идва от страна на съветника Георги Христов от БСП, който също драпа за председателския пост“, коментира за „Утро“ Гайтанов. Всъщност досега неговото възнаграждение, както и на всички председатели на общински съвети, се формираше съобразно размера на кметската заплата и беше 80% от нея. А чрез предложението си съветниците искат да я замразят на минималното възнаграждение в страната.
Само допреди седмици в Административния съд се нищеше приетото от съветниците решение, в което те сами определиха да си вдигнат заплатите. Тогава точно Гайтанов не подкрепи техните искания с мотива, че са незаконосъобразни, тъй като с промените в закона от юли 2012 година заплащането им не може да надхвърля 30% от средната брутна заплата в администрацията. И съответно съдът също ги определи като такива.
Дали заплатата на Гайтанов ще намалее тройно, ще решат съветниците на предстоящата сесия. И ако одобрят това да се случи, той е категоричен, че ще атакува решението им в съда.
Недолюбването между съветници и шеф, които принципно трябва да се грижат за просперитета на общината, а всъщност основно се занимават с междуличностни конфликти, започва в края на 2011 година. Тогава в безпрецедентна битка за председателския пост на съвета застават двама членове на ДПС - номинираният от местното сдружение „Бъдеще за всички“ Бюлент Гайтанов и кандидатурата на ДПС д-р Мехмед Мехмед. И Гайтанов, който всъщност за първи път попада в средите на съветниците, печели длъжността с 9 на 8 гласа. „Тогава започна напрежението, което продължава и до днес“, прави равносметка Гайтанов. Освен това през март тази година той прави постъпки за напускане на ДПС. „Винаги съм бил в изолация в партията, защото не съм им удобен“, мотивира решението си Гайтанов. Това, заедно с подкрепата, която често декларира за решения на кмета на Ветово Георги Георгиев, допълнително му трупа негативи. От няколко седмици той вече не е член на никоя партия, но признава, че симпатизира на ГЕРБ.