Възпитателните функции на образователната система, на които родителите толкова много държат при инцидент с децата им, са докарани до будна кома от самите тях. Това сочи проучване сред педагози със стряскаши изводи на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Всъщност този сондаж не казва нещо, което обществото не знае, но публичната тайна за пръв път се изрича на глас, и то не от отделни учители, а от институция.
Необходима е оценка „Дисциплина“ с 4 степени, която обаче да влияе и върху оформянето на бала при кандидатстване. За това настоява синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.
Подобна система за оценка на поведението действа до 1990 година. Тогава степените са незадоволително /водеща до изключване/, задоволително, добро и примерно. Завършването на училище с различно от примерно поведение означава, че абитуриентът не може да кандидатства във висше учебно заведение.
„Според мен е крайно време да има такава оценка, защото има много фрапиращи случаи - ученици, които се държат арогантно, които издевателстват над съучениците си, които пречат на пряката работа на учителите и се смятат за недосегаеми. И срещу тях много трудно могат да се вземат някакви мерки. Ако родителят не обедини усилията си с тези на учителя, заедно не работят в една и съща посока, няма как да се постигнат добри резултати и тогава санкциите няма как да изиграят тази роля. Тази криворазбрана практика - парите да вървят с ученика. Голяма част от тези ученици, които нарушават правилника на училището, не се наказват или родителите завеждат дела“, заяви Гицка Харизанова, председател на Регионален синдикат „Образование“ към СРС на КТ „Подкрепа“ и дългогодишен преподавател по български език и литература в училище „Никола Обретенов“.
Синдикатът нястоява да се регламентира и сключване на договор между родителите и училището по отношение на школския правилник - с финансови и административни санкции за семействата при неспазване на договореностите. И сега има практика за сключване на споразумения, но те са само формално заявяване на добра воля от двете страни, без да имат юридическа тежест. 
От синдиката предлагат също да се облекчи процедурата по налагане на санкции на ученици, партниращите родители да се поощряват, да се ограничат правата на родителите в Закона за предучилищно и училищно образование и да им се вменят задължения, като процедурите по санкции на ученик да бъдат на уведомителен режим.
Профсъюзът предлага и да се намали тежестта на броя ученици като компонент за формиране на бюджета на образователната институция, а учителите да бъдат разтоварени от неприсъщите за професията им ангажименти по Механизма за обхват.
Предложенията са обобщени след национално проучване за политиката за обща подкрепа по ЗПУО и Наредбата за приобщаващото образование, определяна  като най-неработеща. Учители и директори са анкетирани относно ефективността на налагането на санкции като инструмент за подкрепа към учениците.
В националното изследване в рамките на 10 дни са участвали 2890 педагогически специалисти и заинтересовани.
86,7% от запитаните смятат, че процедурата за налагане на санкции трябва да бъда олекотена.
69,2% заявяват: „Не налагам санкции на ученици, защото процедурата е бавна и мудна“. 63,5% признават: „Нямаме практика да налагаме санкции, защото процедурата е тежка и безсмислена“.
57,5% пък твърдят, че: „Директорът не разрешава налагане на санкции заради делегирания бюджет и отлив на ученици“.
Едва 28,8% казват: „Не се притеснявам да инициирам процедурата по налагане на санкции на ученик“.
53,5% твърдят, че в училището „няма практика за налагане на санкции, защото ефектът е нулев“.
На въпроса: „Кой е основният елемент, който затруднява налагането на санкции?“ участниците са имали повече от една възможност. Те поставят на първо място и неуважителното, понякога скандално отношение от някои родители - 71,2%. Следват страх от пропуски в процедурата - 45,8%; комуникацията с родителите - 31.2%; неразбирането на процедурата от педагогическите специалисти - 25.6%; липсата на педагогически съветник/психолог в училището - 19%.
На въпроса: „Смятате ли, че ангажираността на родителите ще се повиши при сключване на договор между образователната институция и родителя за спазване на училищния правилник, като това да носи юридическа и съдебна отговорност?“, 85,2% са убедени, че това ще се случи, 8% нямат мнение и 6,8% не виждат смисъл в такъв договор.
89,7% от запитаните определят като порочна съдебната практика в България родители да съдят училището заради наложени наказания или ниски оценки. Все пак 2,2% са отбелязали, че „това е хубаво и възпитателно за учители и директори!“.