Жътвата на слънчогледа в Русенско започна, но почти навсякъде стопаните са изправени пред неочакван проблем - 70% от посевите са узрели, но останалите 30% още са зелени. Покълналата на два етапа култура изправя фермерите пред дилема - дали да жънат сега и да сушат допълнително още зелените, или да отложат максимално жътвата, което пък може да се окаже фатално за вече узрелите.
През пролетта заради сухото време към 30% от слънчогледа не можа да покълне. Покара месец и нещо по-късно след обилните дъждове, обясни странния казус председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. Според него 2018-а няма да е годината на слънчогледа и добивите ще бъдат по-слаби от миналогодишните. Очакванията на стопаните са за 200-280 кг от декар.
Екстремните климатични условия тази година причиняват много главоболия на земеделците. Почти нулева е реколтата от грах и нахут, засети най-вече заради новото европейско изискване поне 5% от площите да са заети с азотощадящи култури. 
„Който въобще жъне грах, изкара по 20-30 кг от декар, аз имах 2000 дка, които разорах за тор, понеже нямаше смисъл да го прибирам“, каза Караиванов. Според него нахут се търси само от арабските държави, а оферти за изкупуване на грах у нас на практика липсват. По тези причини догодина фермерите със сигурност ще се преориентират към други азотощадящи култури.
Обилните дъждове са влошили и качеството на пшеницата, като в същото време са увеличили разходите за препарати за растителна защита. За късмет на нашите фермери положението в цяла Европа е съвсем същото, така че слабата реколта е довела и до по-високи изкупни цени - 350 лева за тон към момента, при 270-280 лева миналата година.
Стопаните се борят и с екстремно заплевяване на вече ожънатите площи, които вече подготвят за сеитбата на рапицата. На много места тя вече е започнала и фермерите бързат, за да приключат с маслодайната култура преди да дойде време за прибиране на царевицата.