10 плажа са пред прекратяване на концесионните договори заради драстични нарушения. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Най-много нередности са открити по плажните ивици на Южното Черноморие.

„Слънчев бряг - централен, при проверката са установени драстични нарушения, свързани с наличието на бетонови площадки около 6 заведения. Тук са наложени неустойки за над 32 000 лева, които ще бъдат изискани от нас и отделно от това трябва да бъдат отстранени тези несъответствия“, каза Ангелкова.

Ангелкова поясни, че съвместно с ДНСК и РДНСК е установен хотелски асфалтов паркинг на същия плаж, което е абсолютно недопустимо.

Сред нарушителите попадат още плажове в Созопол и Равда, където липсват спасители, медицинско обслужване и има допълнителна търговска площ извън одобрената от министъра на туризма схема.

Министър Ангелкова припомни, че за плажа на Албена ведомството е наложило неустойка от 101 000. лв. заради липса на спасители в началото на юни, но там се очаква да започне процедура за концесия, защото договорът изтича в края на годината. Въпреки това неустойката ще бъде наложена.