Много съвременни пътешественици правят списък с местни напитки, които задължително да опитат при следващото си пътешествие. Няма по-освежаващ ритуал след края на дългата пешеходна разходка от добре изстудена местна бира с приятна компания. Представяме ви 12 бирени дестинации, които заслужават вашето внимание:

"Кингфишер", Индия
"Кингфишер" е сред най-популярните марки индийска бира (над 36% пазарен дял), създадена през 1978 г. и предлагана в още 52 държави в цял свят. Ако решите да опитате "краля на доброто преживяване", както я наричат местните, изберете един от трите варианта: водещия "Кингфишер Стронг" с 8% алкохолно съдържание и по-силен вкус,"Кингфишер Премиум" с 4,8 % алкохол и по-лек лагер вкус, най-новия "Кингфишер Ултра" изцяло с вносни съставки и плътен вкус. 

"Циндао", Китай
Автентичната и международно призната китайска бира се произвежда с изворна вода от планината Лаошан, най-фини малц, хмел и ечемик, смесени с ориз от полетата на Западен Китай. Именно оризът допринася за нейния гладък пилзенски вкус, омекотява я и я прави изключително пивка и харесвана. Бързо след създаването й през 1903 г. тя се превръща в една от най-разпространените бири в Китай, а днес е и най-изнасяната такава и можете да я закупите в 90 страни в цял свят. 

"Перони", Италия
Пивоварната "Перони" е основана от Франческо Перони през 1846 г. в град Виджевано, Ломбардия, а едноименният вид бира е най-продавания в цяла Италия. Оригиналната рецепта е с 4,7% алкохолно съдържание и включва ечемичен малц, царевица, хмел и допълнителен екстракт от хмел. Освен "Перони", другата най-известна бира на компанията е "Перони Настро Азуро" - светла лагер бира с 5,1% алкохолно съдържание, създадена през 1963 г. Марката е официален спонсор на състезанието "Гранд При" по мотоциклетизъм.

"Естрела", Испания
"Естрела Дам" (бълг. "звезда") е най-старата бира в Испания, произвеждана в Барселона от 1876 г. Приготвя се на базата на вода, ечемичен малц, перлен ориз, царевица, хмел и типична средиземноморска съставка, характеризираща вкуса й на светъл лагер. Фабриката на "Естрела Дам" в Барселона e единствената в Испания и една от малкото в света, която произвежда малц в собствен цех и притежава уникален вид мая, пазен зорко в резервоари в Барселона, Валенсия и Лондон. Тази марка отлично можете да комбинирате с испанските тапаси или морски деликатеси. 


"Старопрамен", Чехия
Богатите традиции на Чехия в производството на бира са световноизвестни благодарение на големия брой пивоварни в цялата страна, но несъмнено най-популярната марка бира в Прага е "Старопрамен". Компанията, чието име в превод означава "старият извор", е основана през 1869 г. Двата най-известни вида са светъл лагер с нежен малцов вкус, горчив завършек и 5% алкохолно съдържание, и тъмен лагер с карамелена сладост и по-лека хмелена горчивина. Фирмата дължи репутацията си на автентичен хмел от региона Сааз, специални сортове ечемик и мая, общо 16 търговски марки. Предлага се в 38 страни в цял свят.

"БрюДог", Шотландия
"БрюДог" е компания за крафт бира, основана през 2007 г. в Шотландия. Днес тя е верига пивоварни и кръчми в цял свят. Разнообразието на произвежданите видове бири е голямо – ейл, стаут, индийски светъл ейл и лагер. През 2015 г. марката продава 2,2 милиона бутилки и 400 хил. кега. Амбициите й са големи и създателите планират пускането на специален телевизонен канал, посветен на бирата, както и построяването на "бирен" хотел с 26 стаи в близост до седалището им в Елон през 2019 г. Плановете за хотела включват гледка към главната пивоварна, кранчета за бира в спалните и хладилници с бира в баните. 


"Гьосер", Австрия
"Гьосер" е марка австрийска бира, която се произвежда от 1860 г. в най-голямата австрийска пивоварна в град Леобен, Австрия, днес вече част от "Хайнекен". Продуктовото портфолио на компанията има 11 вида бира включително мартенска бира, известна още като "мерцен", бок бира, цвикел бира, специална и златна серии, радлер и безалкохолни бири. Рекламното мото на марката е "Добре. По-добре. Гьосер." (на немски: Gut. Besser. Gösser.). Освен в Австрия, бирата "Гьосер" се произвежда по лиценз и в Беларус, Русия, Румъния и Унгария.


"Гинес", Ирландия
"Гинес" е сред най-известните марки бира в света, както и един от символите на Ирландия. Наричана "черната перла" на тъмните бири, "Гинес" се произвежда в над 50 страни, продава се в повече от 150 държави, а годишно от нея се изпиват близо 1 милиард литра. Идеалната чаша "Гинес", според компанията, трябва да с температура 6 градуса и да бъде сипана точно за 119.53 секунди. Марката „Гинес“ днес принадлежи на компанията "Диаджио", която контролира производството още на марките „Смирноф“, „Джони Уокър“, „J & B“, „Капитан Морган“ и др. 

"Митос", Гърция
"Митос" е втората по големина пивоварна в Гърция, създадена през 1968 г. Компанията, чието име значава "мит", е част от "Карлсберг" от 2008 г. насам и внася разнообразие от чуждестранни видове бира в Гърция.  Бирата "Митос" е лек и светъл лагер с цвят на слама и лек, освежаващ вкус, който е в продажба от 1997 г. Алкохолното съдържание на тази марка бира в Гърция е 5 %, а при износ - 4,7%. При посещение на Гърция можете да опитате и тъмния лагер "Митос Ред" с червеникав цвят и алкохолно съдържание 5,5%. Основната фабрика на компанията се намира в Солун.

"Ефес", Турция
"Efes Beverage Group" е най-големият производител на бира в Турция с повече от 80% пазарен дял и главна продуктова линия "Ефес",носеща името на древния град Ефес, на 50 км от Измир. Освен най-известния светъл лагер "Ефес", можете да опитате още полупастьоризираната "Ефес Драфт" със срок на годност 6 месеца; "Ефес Дарк" - тъмен двойно препечен малцов лагер с 6,5% алкохол; "Ефес Лайт" - диетичен вариант с малко калории и ниско съдържание на алкохол; "Ефес Екстра" - силно хлемов вариант със 7,5% алкохол; мекия и ароматен "Ефес Айс"; "Ефес Дарк Браун" - тъмен двойно препечен малцов лагер с добавен вкус на кафе и шоколад.

"Скопско", Македония
„Скопско“ е известна марка македонска бира, произвеждана в Скопие от 1924 г. и  отличена със златни медали от международния независим институт "Монд Селексион". Може да опитате разновидностите на марката: "Скопско Темно" с тъмен цвят, двойно препечен ечемичен малц и горчиво-сладък остатъчен вкус; освежаващата "Скопско Радлер" с 2% алкохол и лимонов сок; нефилтрираната "Скопско младо пиво", предлагана като наливна в редица заведения в македонската столица; "Скопско Цреша" с червен цвят, сок от череши с 4% алкохолно съдържание; непастьоризираната и свежа "Скопско Smooth", произведена със студена ферментация, със 100% аромат на хмел.

"Йелен", Сърбия
"Йелен" (на български език: елен) е една от най-известните марки бира в Сърбия, която се произвежда в пивоварна в град Апатин, в плодородната област Войводина. Пивоварната е основана през 1756 г. от Виенската стопанска камара, а днес марката е придобита от северноамериканската пивоварна компания "Молсън Коорс". Основният вид "Йелен" е светла лагер бира с 5% алкохолно съдържание, а можете да опитате също нейн безалкохолен вариант или такъв с по-ниско съдържание на алкохол и със сок от лимон или грейпфрут. От 2008 г. "Йелен" е спонсор на фестивала в Гуча, Сърбия с традиционна сръбска музика и духови оркестри.