Няколко премиерни момента ще бележат тазгодишното пето издание на международната музикална академия „Алегра“, която от тази година прибавя към названието си и определението „фестивал“. Това съобщи вчера създателят на „Алегра“ Петър Найденов, който представи афиша заедно с някои от музикантите участници в него.
След концерта на открито с Теодосий Спасов и Младежкия симфончен оркестър на швейцарския град Берн и джаза с Кавалджия номер 1 и пианиста Ивайло Ковачев, които се случват за първи път в програмата на „Алегра“, предстоят още изненади. 
Първа изява ще има на 18 юли фестивалният оркестър „Алегра“, който включва чужди и български млади музиканти от майсторските класове. Засега оркестърът започва в малък формат, но имаме амбицията да прерасне в пълнокръвна формация, каза Найденов. 
За първи път единият от концертите ще бъде изцяло тромпетен.
Обявяваме 20 юли за Ден на тромпета и с това искаме да провокираме млади хора да обърнат поглед към възможността да изучават този страхотен инструмент в Училището по изкуствата, обясни Петър Найденов, самият той випускник на Музикалното. 
От думите му стана ясно, че в момента в НУИ не се подготвя нито един бъдещ тромпетист. Затова в петък преди концерта първо музикантите ще направят хепънинг пред Доходното - да покажат на русенци каква магия е този инструмент, а след това в зала „Европа“ ще се състои същинското изпълнение на музикантите, водени от маестро Вим Ван Хаселт. 
И тогава, както и за всички останали концерти в рамките на академията, входът е свободен, допълни Петър Найденов. Той припомни, че на 17 юли е камерният концерт на цигуларката Екатерина Фролова и пианиста Веселин Станев, а на 23-и - рециталът на класическата китара на Андреас фон Вангенхайм.  
Новост е и партньорството на „Алегра“ със Силистра и Разград, където бил представен концертът, с който в Русе се откри изданието. Академията и фестивалът са пространство за сътрудничество, за натрупване на опит, за арт провокации, за събития, за идеи и за приятелства, каза Найденов. Той се надява, че родният му град ще оцени възможността в горещия и скромен на събития юли да се радва на изкуство от висока проба и запомнящи се преживявания, които „Алегра“ подарява“.