Във връзка със статията "И дъждът ли е вандал?" във вестник "Утро", в която се подлага под съмнение компетентността на проекта и качеството на изработка на паметния знак, посветен на загиналите евреи в Холокоста, от Рeгионална организация на евреите "Шалом" искаме да внесем следното уточнение, заявиха от организацията. Становището публикуваме с незначителни съкращения.
Материалите, от които е изработен паметникът, са черен гранит и мрамор, които имат свойството при намокряне да променят своя цвят. Снимките към статията са правени по време на дъжд. Надписите на паметника са гравирани и при дъжд е нормално да стават трудно четими. В момента, в който изсъхнат, те са отново ясни, в което може да се увери всеки.
Паметникът е в знак на признателност към русенските граждани, помогнали за спасяването на българските евреи от депортация в лагерите на смъртта през Втората световна война. За щастие, той е цял и непокътнат и се надяваме да остане в този вид още дълго време.
Приемаме въпросната статия като леко пресилена и плод на недостатъчна информираност и продължаваме да вярваме в медията като активен граждански крепител.