С богата културна програма, типични еврейски песни, представени от Димитричка Габровска, и изпълнения на класически произведения на обой от Дганит Ярел регионалната организация на евреите „Шалом“ в Русе с председател Панайот Тотев отбеляза късно във вторник в „Дунав Плаза“ един от най-светлите празници в еврейския календар - Ханука.
Сред множество членове и приятели на дружеството бяха кметът Пенчо Милков и областният управител Анатали  Станев, които запалиха съответно втората и третата свещ в ханукията и поздравиха домакините. По традиция първата свещ беше запалена от председателя на „Шалом“ Панайот Тотев, а сред удостоените с възможността да запалят другите свещи бяха Данаил Александров, Яков Бен Шимон, Симон Епщайн, Паломба Милева и Стела Дионисиева, която представи подробна история на празника, както и Георги Георгиев, който е експерт за връзки с обществеността в Областната администрация. 
Празникът се чества в продължение на 8 дни и е посветен на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 столетия. Тогава малка група евреи се разбунтува срещу най-силната за онова време армия, завладяла целия Изток. Бунтовниците начело с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След победата на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е повторно осветен. Оказва се, че поробителите са откраднали традиционния свещник „менора“, а от ритуалното масло е останало само за един ден. Но се случва чудо и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се смята за празник на светлината и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се добавя към запалената вчера, докато станат общо осем. В действителност свещникът, посветен на празника, е с девет свещи, като последната е в центъра и само от нея е позволено да се взима огън за останалите.
Подобно на християнската Коледа, Ханука се счита сред евреите за семеен празник. Той е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на осем дни. Обичаят повелява още да се яде мазна и пържена храна, тъй като това се свързва с описаното чудо на маслиновото олио. Похапват се понички, картофените палачинки, наричани още „латкес“, а на децата се подаряват шоколадови парички.