И вчерашното дело във Върховния административен съд не даде никакви индикации кога може да започне строежът на магистралата Русе-Велико Търново. Сигурното обаче е, че до идната пролет едва ли ще бъде даден старт на дългоочаквания път, който да спре кървавата война по трасето.
Делото е по жалба на заселилия се преди две години в търновското село Хотница компютърен специалист Господин Гюров. В нея той излага становище, че магистралата ще минава много близо до селото и трафикът ще нарушава спокойствието на жителите му. Оказа се, че част от подписалите жалбата 60 човека са бъдещи жители на селото, а една трета са британски граждани, които се самоопределят като местна общност. На противоположния полюс са оплакванията на сдружение „Граждани за пътен контрол“ в Горна Оряховица, които пък се жалват, че трасето е доста далече от града, а това щяло да се отрази негативно на бизнеса. И двете твърдения не са верни, каза регионалният министър Николай Нанков в парламента през февруари, когато бяха подадени жалбите. Председателят на агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов пък коментира, че избраното трасе е оптимално и екологично и за него са спазени всички законови процедури. Въпреки това жалбите бяха внесени във ВАС.
На вчерашното заседание съдебният състав отложи делото за три месеца и половина. Причината е, че техническата експертиза не отговаряла на редица въпроси на жалбоподателите, сред които за скоростта на ветровете по новото трасе, емисиите от вредните газове от трафика на автомобилите, опазването на водопада при Хотница и други, защото не е извършена от еколози. По тази причина съдът възложи нова техническа експертиза на специалисти от катедра „Геология и опазване на околната среда“ към Софийския университет, които трябва да излязат със становища по всички въпроси на Господин Гюров и „Граждани за пътен контрол“ на 26 септември следобед. Ако тогава случайно делото приключи, а не се появят още жизнено важни за жалбоподателите въпроси, решението на ВАС ще излезе в законовия 30-дневен срок. На прага на зимата едва ли може да се мисли, че ще бъде даден старт на изграждането на магистралата. И засега тя се отлага за неопределено време. А пътят между Русе и Велико Търново ще продължи да взема своя кървав данък.