Известният русенски активист Мариян Димитров претърпя поражение в дългогодишното си съдебна битка срещу Комисията за защита от дискриминация. Многократният кандидат за депутат, кмет, общински съветник и омбудсман, който не се обезсърчава от неуспехите и опитва отново и отново, обжалваше по всички инстанции недопускането му на среща със зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, провела се през далечната 2015 година в Канев Център. Претенциите на радетеля за близост с Русия, излизане от военните структури на НАТО и други подобни действия Димитров са, че с това е дискриминаран заради неговите политически убеждения.    

На 14 февруари състав на Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли окончателно тези твърдения, като потвърди решенията на Комисията за защита от дискриминация и Административния съд в Русе.
Според ВАС липсват каквито и да е доказателства спрямо Димитров и сподвижниците му да са приложени някакви специални действия. Няма данни името му да фигурира в някаква издадена заповед на конкретно лице или админстративен орган. Заедно с него на събитието не са допуснати още 50-60 души и решението за това е взето от Национална служба „Охрана“, която е била органът, гарантиращ сигурността на участниците в мероприятието. Изготвеният протокол за действия включвал и недопускане на групи участници, както в случая е станало с групата граждани, сред които Димитров, които са създали напрежение пред входа на сградата и поради това не са били допуснати.
Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. Мариян Димитров ще трябва да заплати и 1650 лева за касационното производство. 
Само ден преди акта на ВАС той се оплака във Фейсбук профила си, че все още няма окончателно решение по подадената негова жалба. И заяви, че очаква справедливост. И справедливостта дойде, но изглежда точно обратна на надеждите му.