Жътвата на ечемика започва тази седмица, но очакванията на зърнопроизводителите са добивите да бъдат с 20-30% под миналогодишните. Картината в областта ще бъде шарена, тъй като в някои райони посевите са избуяли от дъждовете, а на други места са мъчени от суша.
В Сливополско, районите на Пиргово, Щръклево и др. паднаха дъждове със стопанско значение, но други места, като например в района на Кривня, вече 120 дни не е падал дъжд. Пшеницата пък е нападната от болести, каза председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов.
Доста по-зле според него са насажденията с бобови култури - грах, соя, леща и др., които в последните години се сеят много по-масово заради изискването 5% от площите на зърнопроизводителите да са от азотощадящи култури. Необичайното време тази пролет, с падналия в края на март сняг и редуващите се дъждове и жеги са довели до бум в популацията на някои вредители като колорадски бръмбар, листни бълхи и въшки. Въпреки двете пръскания с инсектициди, състоянието на посевите е далеч от добро.
В Русенско са засети 588 578 дка пшеница, 41 754 дка ечемик и 99 139 дка рапица. 2017 г. беше рекордна по отношение на качеството на зърното. Реколтата достигна 6,1 млн. дка, като дори фуражната пшеница беше с добри хлебопекарни качества. Прогнозите на CAPA сочат, че реколтата ще падне с 20% до 4,4 млн. т. Очакванията за тазгодишната реколта ечемик са около 400 кг от дка при средно 510 през миналата година. В хамбарите това лято се очаква да бъдат прибрани 493 хил. тона ечемик, при 583 хил. тона през 2017 г.