По Божия милост и с молитвите на Света Богородица смятам, че ми се възлага това нелеко служение. Както досега винаги ще се старая да изпълнявам добросъвестно, с послушание. Това каза Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, след като бе избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

Желанието на всички архиереи е това да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия Синод, допълни той. Митрополит Кирил отхвърли твърденията, че върху висшето духовничество се оказва натиск от страна на държавата. Негово Високо Преосвещенство бе и категоричен, че няма възможност архонти да участват в избора.

Митрополит Кирил също така лаконично отхвърли възможността за свикване на църковно-народен събор, на който може да се промени устава на църквата. "В устава е записано, че църковен-народен събор свиква само патриархът. Когато има налице патриарх, тогава той ще може да свика този събор. В тази ситуация предстои само избиране на нов патриарх", обясни митрополит Кирил.

Митрополит Кирил бе избран със 7 гласа, докато митрополит Йоаникий Сливенски - 4, а русенският митрополит Неофит - 1.

Като наместник-председател на БПЦ митрополит Кирил ще ръководи и Софийска епархия. Той ще ръководи в следващите четири месеца организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран новият патриарх.

Българският патриарх Максим почина на 98-годишна възраст на 6 ноември рано сутринта в правителствена болница от сърдечна недостатъчност. Негово Светейшество патриарх Максим беше начело на Българската православна църква 41 години /1971-2012/. Той беше най-дълго управляващият патриарх на БПЦ.

Светското име на митрополит Кирил е Богомил Петров Ковачев. Роден е на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, Варненска област. Учи в Софийската духовна семинария от 1968 до 1974 г. На 17 декември 1972 г. в Семинарския храм "Св. Климент Охридски" е ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния ректор и негов духовен старец Браницки епископ Герасим.

На 14 ноември 1976 г. е ръкоположен за йеромонах. От 1977 до 1979 г. е студент в Богословския факултет на Атинския университет. След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия, а заедно с това продължава образованието си в Духовната академия "Св. Климент Охридски", която завършва през 1981 г.

По решение на Св. Синод на 25 декември 1980 г. е възведен в архимандритско достойнство. От края на 1981 г. архимандрит Кирил е на богословска специализация в Московската духовна академия, а от 1 юни 1982 г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, който пост заема до края на м. август 1986 г.

От 5 септември 1986 г. до 7 декември 1987 г. той е игумен на Троянския манастир, а от края на 1987 г. до началото на 1989 г. е главен секретар на Светия синод.

На 26 юли 1988 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Стобийски". На 19 февруари 1989 г. е избран, а на 26 февруари 1989 г. е и канонически утвърден за Варненски и Преславски митрополит. По решение на Четвъртия църковно-народен събор (2-4 юли 1997), той се титулува Варненски и Великопреславски митрополит.

Варненският владика привлече общественото внимание през декември миналата, когато се появи за празничната служба в храма "Св. Николай Чудотворец" във Варна с нов луксозен "Линкълн MKZ"хибрид със "златен" номер В 8008 РТ. В началото на 2012 г. митрополит Кирил се оказа един от 11-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква сътрудници на бившата Държавна сигурност.