Магистралата между Русе и Велико Търново вече има име макар че не е официално обявено - „Янтра“, а Силистра е с най-големи шансове третият мост над Дунав да е там. Това стана ясно на организираната от „24 часа“ и община Велико Търново дискусия за строежа на магистрала „Хемус“ и възраждането на Северна България. Предложението за името на бъдещата магистрала, която заедно с връзката с „Хемус“ да стане европейски коридор и да свързва София и Букурещ, дойде от директора на „Хидрострой“ Живко Недев. А регионалният министър Николай Нанков прие новото име на магистралата, като обясни, че на следващ етап тя ще минава по поречието на реката, за да стигне до обходния път на Габрово, който се завършва в момента, и да мине в тунел под Шипка.
„Янтpа“ може дo кpъcтим магиcтpалата, когато узреем, и да я пpодължим към Габpово и c бъдещ тyнел под Шипка, каза министърът и остави усещане за вече взето решение.
Именно строежът на магистралата между Русе и Търново предизвика най-сериозна дискусия сред гражданите и измести темата за автомагистрала „Хемус“. Във форума се включиха представители на инициативните комитети от селата Хотница и Поликраище, които обжалват доклада по ОВОС в съда и недоволстват срещу избраното трасе. Според вносителя на жалбата от Хотница Господин Гюров не била спазена процедурата и не било направено задължителното гражданско допитване, а засегнатите страни само са били уведомени за одобреното трасе. Шефът на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов обаче е категоричен, че законът е спазен и избраното трасе е оптималното, икономически изгодно и щадящо околната среда. 
Делото по жалбите на жителите на Хотница и Горна Оряховица ще бъде гледано през юни и ако то е в полза на Пътната агенция, до края на годината може да бъде избран изпълнител, а магистралата Русе-Велико Търново да е готова в средата на 2022 г.
Изграждането на трети мост над Дунав бе също сред повдигнатите теми на форума, като стана ясно, че най-големи шансове има съоръжението да е при Силистра. така градът ще бъде разтоварен от трафика на тежки камиони, който в момента минава през него и все повече се увеличава, каза Нанков.
Наша проверка обаче установи това, което министърът със сигурност знае - че трафикът през границата при Силистра е точно 10 пъти по-слаб, отколкото при Русе. За едно денонощие през Дунав мост са влезли общо 2709 автомобила - 1773 леки коли, 774 камиона и 162 микробуса и автобуса, а са излезли 2463 автомобила - 1542 леки коли, 747 камиона, 174 микробуса и автобуса. През сухоземната граница между Силистра и румънското село Остров за същия период са влезли 274 автомобила - 160 леки коли, 74 камиона, 10 микробуса и автобуса, и са излезли 99 леки коли, 47 камиона и 9 микробуса и автобуса. Причината мостът между Силистра и Калъраш да е на дневен ред е, че са изпълнени парцеларните и подробните устройствени планове и екологичните съгласувателни процедури за бъдещото изграждане, докато за Русе все още е на етап идеи и първоначални разговори. Нанков съобщи още, че на 29 юни в Русе ще се срещне с румънския вицепремиер и регионалния министър, с които ще обсъждат бъдещите мостове над Дунав. Концепцията ни е за три нови моста - Силистра-Калъраш, Русе-Гюргево и Никопол-Турну Мъгуреле, които да бъдат направени от три проектни компании с финансиране от публично-частни партньорства и тол таксите, обясни министърът. 
В дискусията във Велико Търново се включиха депутати, областни управители и кметове от Централна Северна България, ръководители на едни от най-големите строителни фирми. Представител на Русенска област беше единствено депутатът Искрен Веселинов, което породи сред русенци недоволство и коментари, че Русе отново няма лоби, което да защитава интересите им, и градът постепенно бива избутван в периферията. И задават логичния въпрос: Защо никой от местната власт не отиде или не бе поканен в Търново?                        У