Д-р Петко Боянов е завършил Медицинска академия в София през 1973 г. Започва работа в хирургията на болницата в Бяла. След 4 години се премества в хирургията на Онкологичния диспансер в Русе, а по-късно - в тогавашната Окръжна болница. Придобива специалност хирургия през 1979 г. и в периода 1980-1985 г. е началник на хирургичното отделение в Районната болница в Казанлък, откъдето е родом. Връща се в Русе и от 1990 г. до 2010 г. е началник на хирургията в МБАЛ. След пенсионирането си допреди месец работи като ординатор в хирургичното отделение на МБАЛ „Канев“.
Д-р Петко Боянов има кабинет в медицински център „Медик консулт“ на ул. „Воден“ 6 (срещу спирката на Механото). Приема пациенти за консултация и лечение с направление от личен лекар или срещу заплащане. Тел. за записване: 0882 909725.

Жанета ЧУЧУЕВА
- Д-р Боянов, от какво най-често се причиняват кръвоизливите в стомаха?
- Кръвоизливите от храносмилателния тракт са доста често срещани и значителен процент от хирургичната патология. Те се манифестират като повръщане на кръв или кървави материи под формата на хематемеза или изхождането на тъмни, черни като катран изпражнения, които наричаме мелена. Могат да имат произход от различните етажи на храносмилателната система - хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, дебелото, тънкото, правото черво. Но най-често причина е язвената болест на стомаха и дванадестопръстника - около 80%, останалите 20% се дължат на други заболявания.
- Какви други заболявания?
- Например тежки форми на гастрит, т.нар. ерозивни гастрити. Друго заболяване са доброкачествените туморни образувания - полипи, дивертикули, които могат да бъдат вродени или придобити. Злокачествените образувания по хода на храносмилателния тракт също могат да бъдат причина. Кървене могат да предизвикат и хемороиди,  които са заболяване на венозната система в края на правото черво и ануса. Рани по лигавицата на правото черво или аналната част също могат да предизвикат кървене, особено по време на дефекация.
- Само повръщането и изхождането на кръв ли са симптомите, които сигнализират за вътрешно кървене?
- Не, това са драстичните симптоми, които говорят, че има някакъв източник, който предизвиква кървене. Обикновено болните чувстват отпадналост, световъртеж, нестабилност в движенията, тежест в стомашната област и по-ниските отдели на корема. Имат и многократни изхождания, тъй като кръвта, когато попадне от стомаха в червата, има слабителен ефект. В същото време кръвното налягане бележи по-ниски стойности, пулсът се ускорява. Всичко това са достатъчни белези, за да бъде хоспитализиран болният. 
- Възможно ли е кръвоизлив в стомаха да е причинен от болести, които не засягат храносмилателния тракт?
- При напреднал стадий на цироза например настъпва чернодробна недостатъчност, която е предразполагащ момент да се увеличава налягането в системата на вена порте - вената, която събира венозна кръв от всички нечифтни органи в корема. И когато това нещо продължи трайно, се нарушава пропускливостта на кръвоносните съдове и се получава кървене от лигавиците на стомаха, на тънкото и на дебелото черво. Започва едно профузно кървене, много неприятно, което е тежък симптом на развитие на цирозния процес. Ето, чернодробната цироза е едно заболяване, което не е на храносмилателния тракт, органът е извън него, но предизвиква тежко кървене. Друг орган, който може да предизвика такова кървене, е аортата, най-големият кръвоносен съд. Понякога той има патологични разширения, които са стенодопирни със стомаха. Във времето се ерозират стените на аортата и на стомаха и се получава много тежък артериален кръвоизлив - кръв попада директно в стомаха. Тези кръвоизливи са с много лоша прогноза. Те са тежки случаи, които изискват много спешна и компетентна оперативна намеса.
- Коя е най-тежката операция, която сте правили в кариерата си?
- Когато говорим за кръвоизливите, налагало ми се е да правя възможно най-тежката операция като обем - премахване на стомах в условията на спешност. Беше преди години и ставаше въпрос за млад човек, студент, който получи тежък кръвоизлив, а медикаментозното лечение не даде своя ефект. Беше опериран веднъж по спешност от други колеги. След два дена получи нов тласък и една нощ бях извикан по спешност да се включа в екипа. Цялата лигавица на стомаха кървеше в резултат на тежък ерозивен гастрит. За да овладея положението, се наложи да премахна целия стомах и да направя нов от тънко черво. Момчето преживя тази тежка операция, стабилизира се и го изписахме. Има изход и от такива тежки операции, но човек трябва да има и подготовка, и рутина, за да предприеме подобна интервенция, защото ситуацията е много рискова и много отговорна.
- Какви изследвания се правят, за да се постави точна диагноза?
- Когато постъпи болен с кръвоизлив, рутинното изследване се прави с фиброгастроскоп - сложна оптика, която влиза през хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника. С него се оглежда лигавицата и се вижда има ли източник на кървене, дали лигавицата кърви като при тежък ерозивен гастрит или има артериален съд в основата на язва на стомаха или дванадесетопръстника. Това е достатъчно за диагнозата и да се започне целенасоченото лечение с кръвоспиращи средства, с кръвопреливане, с т.нар. инхибитори на протоновата помпа и НВ блокери.
- В кои случаи се пристъпва към оперативно лечение?
- Когато медикаментозно не се овладее такъв кръвоизлив, се обсъжда оперативно лечение, като се преценява общото състояние на болния. Оперативното лечение може да се проведе по два начина - ендоскопски, като още по време на самото изследване може да се направи кръвоспирането или да се отстрани полипът с прибор, който апаратът има. Ако това не е възможно, се пристъпва към отворена операция. Хемороидите например, когато се лекуват консервативно, но не се овладява кървенето и те имат прогресивно развитие, се стига до положение също да се предлага оперативно лечение на такива болни. Защото те кървят винаги по малко и правят тежки анемии, които трудно се компенсират. По-тежка е ситуацията, когато имаме злокачествени образувания. Интервенцията е трудоемка и като време, и като екип. Постига се благоприятен резултат, но когато се диагностицира навреме и се вземат мерки.
- Казахте, че най-често язвата причинява кръвоизливи. Това ли са операциите, които сте правили най-много?
- Да, преди правехме най-много операции за язвена болест - премахване на половината или 2/3 от стомаха, реконструкция. Заради безразборната консумация на мазни и пържени храни в миналото имаше доста язви. Хората се хранеха в ученически, студентски, работнически столове, където многократно се пържеше в една мазнина. При този процес се отделя вредна субстанция, която предизвиква високи стойности на стомашните киселини. Те атакуват стомашната лигавица и се получават язви. Сега с навлизането на НВ блокерите и инхибиторите на протоновата помпа, които намаляват киселинността, и язвите намаляха. 
- Можем ли да говорим за профилактика?
- Диетичният режим и здравословното хранене са вид профилактика. Облекчават храносмилането и пазят от гастрити, които могат да преминат в язви, не повишават стойностите на стомашните киселини, които разрушават стомашната лигавица. Но най-важното е, че ако се получи симптоми на кървене с общо неразположение, болният веднага трябва да се обърне към личния лекар или спешното отделение, без значение по кое време на денонощието е това. Тези хора не бива да остават в домашна обстановка или да са лекуват амбулаторно. Те трябва да влязат в болница, където, поставени под специален режим и диета, започва тяхното лечение.