Недоволни останаха евродепутатите от изслушването на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, което се състоя вчера вечерта, съобщиха световните информационни агенции. То се наложи след скандала Cambridge Analytica. 

В словото си той призна за допуснати грешки със сигурността, извини се и обеща мерки. В същото време обаче не пропусна да подчертае приноса на компанията му за свързването на хората по света, възможностите за бизнеса и създаването на нови работни места. Той увери също така, че Европа е приоритет за компанията му. 

Евродепутатите обаче зададоха много и неудобни въпроси след изслушването, като не спестиха теми като фалшивите новини, намесата в изборите и други. 

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер открито се обяви за прекъсване монопола на Facebook. Ги Ферхофстад от Алианса на либералите и демократите предложи компанията да обмисли разделянето на WhatsApp, Instagram и Facebook Messenger. 

Това се случва само дни, преди Европейският регламент за защита на данните или GDPR да влезе в сила. Новият закон, един от най-широкообхватните закони за защита на личните данни в света, изисква от всички компании да споделят как се използват онлайн потребителските данни и да предложат на потребителите възможността да изтрият данните си. Компаниите, които не изпълняват изискванията, могат да бъдат глобени до 4% от глобалните си приходи.